Žuti kolač s kremom i jagodama: Fenomenalan je

Iskoristite sezonu jagoda za ovaj lagani kremasti kolač. Žuti biskvit se odlično slaže uz nježne kreme, a jagode upotpunjuju ovaj desert.

Sastojci:
Biskvit

3 jaja
100 g šećera
75 g oštrog brašna
4 g praška za pecivo

Žuta krema

3 žumanjka
15 g šećera
170 ml mlijeka
15 g oštrog brašna
60 g maslaca

Bijela krema

200 g vrhnja za šlag
20 g šećera u prahu
200 g mascarponea

Još

50 g džema od jagode
300 g svježih jagoda
1 vrećica svijetlog preljeva za torte

Priprema

Biskvit
1. Od bjelanaca napravite snijeg, a žumance mutite s ostalim sastojcima. Žumance odvojite od bjelanjaca. Umutite bjelance u čvrsti snijeg.

Žumanke pjenasto umutite sa šećerom.

U posebnoj zdjeli promiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih lagano dodajte smjesi sa žumanjcima. Na kraju špatulom umiješajte bjelance.

2. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup srednje veličine premažite maslacem i obložite masnim papirom.

Smjesu za biskvit izlijte u kalup. Pecite oko 25 minuta, ovisno o jačini rerne.

3. Premažite odmah džemom. Izvadite iz rerne pa biskvit premažite džemom dok je još vruć.

Žuta krema
1. Smjesu žumanjaka, šećera i brašna skuhajte u mlijeku
Umutite žumanjke sa šećerom i brašnom. U loncu zagrijte do vrenja mlijeko. U vrelo mlijeko ulijte smjesu sa žumanjcima pa kuhajte uz miješanje nekoliko minuta (kao puding). Kremu pokrijte prozirnom folijom pa ohladite.

2. U ohlađenu kremu dodajte umućeni maslac. Omekšali maslac posebno umutite pa spojite s ohlađenom kremom.

Bijela krema
1. Umutite sastojke i spojite ih u kremu. Vrhnje za šlag umutite posebno. Mikserom izradite mascarpone i šećer u prahu. Spojite sa šlagom.

Slaganje
1. Na biskvit premazan džemom slažite žutu pa bijelu kremu. Preko biskvita koji ste premazali džemom slažite žutu kremu. Iznad rasporedite bijelu kremu.

PROČITAJTE  Muči vas grlobolja? Izliječite je ovim čajevima

2. Završite s tanko narezanim jagodama i prelijte preljevom Jagode tanko narežite i rasporedite po bijeloj kremi.

Preljev za torte pripremite po uputama s vrećice i kratko prohladite.

Prelijte po kolaču.

Kolač ohladite barem sat vremena prije rezanja i posluživanja.