Jednostavna i brzo gotova. Definitivno će je svako znati napraviti.
Sastojci:
Biskvit
5jaja
180 g šećera
5 kašika vode
200 g glatkog brašna
1 kašikica praška za pecivo
Dodatno
500 ml slatkog vrhnja
500 g jagoda
2 kašike šećera
Priprema
1. Napravite smjesu za biskvit. Jaja miksajte sa šećerom da nastane pjenasta i svijetla smjesa. Dodajte vodu, glatko brašno i prašak za pecivo. Izmiksajte da nestanu eventualne grudice.
2. Ispecite ga, ohladite, prerežite. Okrugli kalup za tortu premažite s malo ulja ili maslaca (to radimo da se papir za pečenje zalijepi) i obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu, poravnajte i stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni 20 minuta.
Pečeni biskvit ohladite i prerežite na pola da dobijete dva tanja biskvita.
3. Pripremite jagode, istucite slatko vrhnje. Polovicu jagoda narežite na četvrtine i pomiješajte sa šećerom. Drugu polovicu narežite na pola, one će ići na vrh torte. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag.
4. Složite tortu. Prvi dio biskvita prelijte s malo soka koje su pustile jagode. Premažite s polovicom tučenog slatkog vrhnja i stavite jagode koje ste pomiješali sa šećerom. Poklopite drugom polovicom biskvita pa premažite ostatkom tučenog slatkog vrhnja. Ukrasite s jagodama koje ste prerezali na pola.
Ohladite prije rezanja, bit će dovoljno i sat vremena, čisto da se šlag malo stisne i biskvit natopi sokom od jagoda.