Zovu je biljka života: Saznajte zašto je lan fantastična za vaš organizam

lan sjemenke lana u dvenoj zdjeli

Sjeme ove biljke je odlično za tretiranje mnogih bolesti, a pametno ga je koristiti preventivno. Onog trenutka kada uvidite njegove blagodati, imat ćete lan stalno u kuhinji. U pitanju je, ni manje ni više, nego lan.

Zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi, sjeme lana može pomoći u sprečavanju mnogih bolesti, od zatvora do srčanih problema. Dodavanje lanenog sjemena vašoj ishrani može biti veoma korisno za vaše zdravlje.

Za mršavljenje

Lan može biti koristan za vas ukoliko želite da smršavite. Sjeme je bogato vlaknima i dobrim mastima te će učiniti da se osjećate sito, stimulisat će varenje i metabolizam. Svi ovi faktori će pomoći i da izgubite koji neželjeni kilogram.

Glavni sastojci lana su omega 3 masne kiseline, nezasićene masne kiseline i lingan. Ovi sastojci pozitivno utiču na naše zglobove ali i na cjelokupno zdravlje.

Mozak također profitira od omega 3 masnih kiselina, jer njihov nedostatak može dovesti do problema sa zapažanjem, jasnog razmišljanja, promjene raspoloženja i depresije. Sjeme lana može spriječiti ova stanja.

Dijabetes

Lan će pomoći čak i u borbi protiv dijabetesa. Važni antioksidansi u sjemenu lana spuštaju nivo inzulina i nivo šećera u krvi dovode u normalu.

Kako biste maksimalno iskoristili ono što lan može da pruži, savjetuje se da ga sameljete i da ga unosite u takvom obliku.

Lan se čuva na sujom i na hladnom mjestu kako bi što duže trajao.

Rezultate korištenja lana primijetit ćete za manje od dvije sedmice – koža će vam izgledati ljepše, varenje će biti poboljšano, a tokom dana ćete imati više energije.

Lanene sjemenke u borbi s rakom dojke

Neka istraživanja pokazuju da je lan iznimno koristan u borbi protiv raka dojke. Lignani u lanu se u tijelu konvertiraju u enterolaktone i esterodiole, strukturalno slične estrogenu.

PROČITAJTE  Svakog dana morate piti jedan čaj! Da li možete pretpostaviti koji?

Portugalski naučnici, u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Frontiers in Nutrition, ističu da se takvi spojevi mogu vezati na receptore na ćelijama i djelovati na zaustavljanje nekontroliranog rasta tumorskih ćelija.

Također, studije provedene na životinjama pokazuju da alfa linolenska masna kiselina, koja se nalazi u lanu, može suprimirati rast i proliferaciju tumorskih stanica.

Sjemenke lana i menopauza

Lan se pokazao koristan za žene koje prolaze kroz menopauzu. Može se koristiti kao alternativa hormonskoj terapiji jer lignani u lanu sadrže estrogena svojstva. Neke studije pokazuju da mogu upola umanjiti valove vrućine. To svojstvo može pomoći i ženama koje nisu u menopauzi kako bi održale regularan ciklus.