Zova smiruje kašalj, upalu i snizuje povišenu temperaturu

0
111

Zova (Sambucus nigra) u biljnoj se medicini cijeni zbog plodova i cvjetova. Čaj od zovinog cvijeta potiče znojenje i izlučivanje bronhijalnih žlijezda, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi kao sredstvo protiv prehlade, gripe i viroze. Budući da smanjuje stvaranje sluzi, korisna je i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Novija istraživanja pokazuju ljekovito djelovanje zove. Prema bugarskom istraživanju iz 1990., cvjetovi zove imaju antivirusni učinak protiv gripe tipa A i B te virusa herpesa simplexa tipa 1.

Čaj od cvjetova zove također je vrlo dobra protuupalna vodica za ispiranje usta te sredstvo za grgljanje kod bolno natečenog zubnog mesa i upale grla. Plodovi zove još su učinkovitiji u liječenju gripe. Nedavno kliničko istraživanje iz Izraela pokazalo je da ekstrakt bobica zove upola smanjuje jačinu simptoma i trajanje bolesti ako se uzme tokom prvih 48 sati bolesti.

Dobro osušeni plodovi zove, koji se mogu čuvati i više godina, koriste se za liječenje proljeva, poput suhih borovnica. Potrebno je više puta na dan uzeti od 10 do 15 osušenih bobica, a može ih se dodavati i domaćim čajevima. Osim kao sirup, vino, marmelada i žele, bobe zove mogu se sačuvati i zamrzavanjem. Najbolje je bobe vilicom skinuti s peteljke, kratko prokuhati i zamrznuti u plastičnim posudama. U sezoni gripe i prehlade zamrznute bobice možete dodavati čajevima i sokovima od svježeg voća.

Osušena kora rijetko se koristi u čajnim mješavinama, a korijenje još rjeđe. No korijenje zove moglo bi imati insekticidno djelovanje jer je primijećeno da jazavci snažno trljaju tijelo o korijenje zove kako bi ubili uši u krznu, pa se pretpostavlja da bi preparati od zove mogli djelovati protiv ušiju u kosi. Tako se otopina od listova zove u vrtu koristi za odbijanje lisnih ušiju, crva i gusjenica. Zova ima svoje mjesto i u kuhinji.

Cvjetovi zove prže se na maslacu ili ulju uvaljani u tijesto za palačinke. Nijemci iz cvatova priređuju osvježavajuće pjenušavo piće, a postoje i likeri te vino od zovinog cvijeta. Zrele bobe sadrže vitamin C, karoten i vitamin E, a posebno su bogate vitaminom B1. Od njih se u Slavoniji priprema pekmez, u Engleskoj pite i umaci, a Nijemci iz zovinih boba prave kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela. U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza iskorištavaju se za pripremanje sirćeta i likera te kao začin, a u Švicarskoj se zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.

Cvjetovi zove beru se u kasno proljeće (od maja do jula) kada su u punom cvatu. Svake se godine ubiru svježi te suše brzo i oprezno da ne bi posmeđili. Čuvaju se u zatvorenim staklenkama. Bobice se beru kad dozru, a to je obično u avgustu ili početkom jeseni.

Čaj od zove

Vrhom puna kašikica cvjetova zove prelije se s 2 dl vrele vode i ostavi poklopljeno deset minuta. Ovim čajem možete se riješiti prehlade i gripe već kod prvih simptoma. Protiv kašlja čaj se pije zaslađen medom.

Povišena temperatura

Pomiješajte 35 g cvjetova zove, 35 g cvjetova lipe i 30 g cvjetova kamilice. Čaj pripremite od dvije manje kašike mješavine. Popijte dvije šoljice što toplijeg čaja, legnite u krevet i dobro se pokrijte. Ponovite od dva do tri puta na dan.

Za grgljanje

Stavite 50 g cvjetova u litru kipuće vode. Kuhajte pet minuta pa ostavite da se ohladi. Grgljajte ili ispirite usta četiri-šest puta na dan, posebno nakon obroka. Pomaže kod upale grla, upaljenog zubnog mesa ili upale usne šupljine.

Medeni sirup

Prelijte 30 velikih cvjetova zove s tri litre vode i pustite da se namaču oko 24 sata. Dobro procijedite i u tekućinu umiješajte dvije litre meda. Kuhajte na laganijoj vatri oko četiri ili pet minuta, uz često miješanje, dok ne zakipi. Maknite s vatre, dodajte sok od četiri limuna i spremite u pripremljene boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Za zrelu kožu

Lagano zagrijte 250 ml bademovog ulja pazeći da ne zavrije, dodajte cvjetove zove ostavite na sasvim laganoj vatri tijekom pola sata. Procijedite i ulijte u staklenku. Koristi se za tijelo ili dodatak kupkama, a kožu će učiniti glatkom.

Konjunktivitis

Za liječenje konjunktivitisa koristite pet dekagrama suhog zoving cvijeta koji se potopi u hladnu vodu – u 1 litru vode, ostavi tako desetak minuta, zatim se postepeno zagrijava i kad provrije, izmakne se i ostavi poklopljeno petnaestak minuta te zatim procijedi. Na oči treba stavljati oblog od mlakog čaja.

Sirće s zovom

Oko 15 grama svježih cvjetova zove stavite u 1/2 litre jabučnog sirćeta i ostavite na toplom mjestu tokom dvije sedmice. Potom sve procijedite. Pijte po dvije kašikice na dan, razblaženo vodom.

Hemoroidi

Tučene listove zove možete upotrijebiti kao oblog kod hemoroida. Omotajte ih gazom i stavite na hemoroide. Ovaj oblog možete ostaviti i preko noći.

Reuma

Kilogram usitnjenog korijena zove kuha se u 5 litara vode na laganoj vatri 2 sata. Potom se procijedi. U toj se tekućini namaču oboljele noge, a može poslužiti i za masaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here