Znojenje noću ne shvatajte olako. Posebno ako se često događa

Znojenje noću žena budna u krevetu ruka na glavi oznojena plava svjetlost

Mnogi se žale na problem koji se zove znojenje noću. Kažu da im smanjuje kvalitet sna i zbog kojeg se ujutro osjećaju umorno i nenaspavano. Povremeno noćno znojenje sasvim uobičajena pojava i najčešće uzrokovano pregrijanom prostorijom ili preteškim dekama, ako se noću znojite učestalo, to bi mogao biti znak određenih zdravstvenih problema koje je potrebno liječiti.

Dr. Aarthi Ram, neurologinja i stručnjakinja za medicinu spavanja u Houston Methodistu pojašnjava da može biti uzrokovano konzumacijom alkohola prije spavanja, visokim nivoom stresa, visokim temperaturama u prostoriji u kojoj se spava. Može biti uzrokovano i određenim vrstama lijekova poput antidepresiva, lijekova za hormonsku terapiju, hipertenziju ili hipoglikemiju.

U nekim slučajevima noćno znojenje se javlja kao rezultat zdravstvenog stanja ili bolesti, uključujući:

autoimune poremećaje kao što je reumatoidni artritis

rak, uključujući leukemiju, limfom i rak prostate

depresiju

bolesti srca

hipertireozu (također poznata kao preaktivna štitnjača)

pretilost

ozbiljne infekcije poput endokarditisa i tuberkuloze

poremećaje spavanja, uključujući opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja.

Tokom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a regulira ga autonomni nervni sistem. Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže. To može biti uzrok i noćnog znojenja.

Ljekara svakako posjetite ako vam noćno znojenje ometa kvalitetan san i ako se preznojeni budite svaku noć. Pogotovo je važno da posjetite ljekara ako se pojave drugi simptomi, poput temperature i neobjašnjivog gubitka kilograma. Dakle, nekih drugih simptoma navedenih zdravstvenih stanja.

PROČITAJTE  Više prištića, bol u želucu: Šta se događa s tijelom kada jedemo previše šećera