Znate li šta je intuitivna vježba i koliko je važna za cjelokupno zdravlje

Mnogi pod pojmom intuitivna prehrana misle da je riječ o dopuštenju da jedete šta poželite i ostavite se zdravih prehrambenih smjernica, što nije istina, napominju stručnjaci.

U jednačinu se uključuje i mentalno zdravlje, pomaže vam da prestanete osjećati kako ne možete kontrolisati hranu koju jedete i potiče vas da se radujete mogućnostima prehrane nutritivno bogatim namirnicama zbog čega je nezdrava hrana manje primamljiva i nije na listi zabranjenih namirnica, piše MindBodyGreen.

Intuitivna vježba znači pogled na trening iz perspektive kojoj je primarno to kako želite da se vaše tijelo osjeća, a ne kako želite da izgleda. Vježbanje je važno za naše cjelokupno zdravlje. Ali ako imate toksičan odnos prema vježbi, to će naštetiti vašem mentalnom zdravlju.

Međutim, kada se bavite vježbanjem u pozitivnom svjetlu, dosljedna vježba može poboljšati samopouzdanje i vaš osjećaj samoefikasnosti. Pronalaženje modaliteta koji volite i obraćanje pažnje na utjecaj svakodnevnog kretanja na vaš um mogu učiniti čuda za raspoloženje, ublažavanje boli, dugovječnost i posebno nivo stresa.

Pronađite ono u čemu uživate. Vježba je po definiciji namijenjena tome da izazove vaše tijelo. Stoga se nemojte obeshrabriti ako postupak ne djeluje kao zabava iz humoristične serije. Kada jednom pronađete nešto što vas stimulira čak i ako je teško, primijetit ćete da je puno lakše uživati ​​u procesu i pronaći unutarnju motivaciju.

Pokret je nevjerovatan način ne samo da ojačate tijelo i poboljšate pokretljivost već i da smirite živčani sistem. Umjesto da se psihički stalno provjeravate za vrijeme teškog treninga, pokušajte unijeti u to fizičke osjećaje koje doživljavate. Pronađite nekoga ko će vas naučiti kako vizualizirati mišiće koje gradite te vas educirati o funkciji tog mišića.

To vam zapravo može pomoći da dublje aktivirate mišiće i spriječite povrede jer ste psihički prisutniji i više fokusirani. Poboljšajte svijest o svom tijelu i sposobnost samoispravljanja, što je presudno za vježbanje kod kuće te sa svojim tijelom izgradite odnos povjerenja.

PROČITAJTE  Louis Vuitton napravio prostirku za vježbanje s poznatim monogramom. Cijena? Prava sitnica