Johanna Budwig, njemačka biohemičarka, otkrila je način detektiranja masnoće u krvi. Shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina na zdravlje te na temelju svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu ravnotežu ćelija i spriječili pojavu mnogih bolesti. Temelj Budwig metoda čini uljno proteinska prehrana. Glavni pripravak sastoji se od kašike sirovog, nerafiniranog lanenog ulja, dobivenog hladnim postupkom tiještenja, prelivenog preko pola šolje nemasnog svježeg sira. To se najčešće jede za doručak.
Budwig metoda pokazala se učinkovitom u liječenju nekih bolesti kao artritisa, dijabetesa, povišenog pritiska, ulceroznog kolitisa, multiple skleroze.
Njena metoda je vegetarijanski orijentirana i preporučuje izbjegavanje mesa jer su životinje nakupile toksine svojom prehranom. Zato treba konzumirati hranu koja je minimalno obrađena. Ali kako bi se u tijelo unijelo i dovoljno masnoća te proteina potrebno je jesti hranu životinjskog porijekla, kao što su jogurt i sir u kombinaciji s lanenim uljem.
Laneno ulje je od svih najbogatije s omega-3 masnim kiselinama. Ono je izvor polinezasićenih masnih kiselina, kao što je alfa-linolenska kiselina (ALA). Njoj se pripisuje pozitivan učinak na smanjenje upalnih procesa u organizmu. Međutim, laneno ulje je lako kvarljivo zato što u sebi ne sadrži zaštitni faktor u obliku vitamina E, koji štiti ulja od oksidacije. Zato prilikom upotrebe uvijek mora biti svježe.
Budwig je osmislila recept za kremu koju je preporučljivo konzumirati ujutro neposredno nakon buđenja.
Recept za Budwig kremu
4 kašike svježeg zrnatog sira
2 kašike organskog lanenog ulja
1 kašika lanenih sjemenki
voće i orašasti plodovi po želji
Priprema
Kako biste dobili optimalne rezultate, potrebno je dodavati sastojke po točno određenom rasporedu. U posudu stavite svježi sir, prelijte ga lanenim uljem i dobro pomiješajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu. Cjelokupno ulje nije sljubljeno sa sirom. Smjesu prelijte preko lanenih sjemenki koje ste prethodno samljeli u aparatu za mljevenje kafe. Ručno promiješajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput oraha i badema. Budwigovu kremu pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste ju pripremili.
Devet pravila Budwig metode
Prehrana dr. Johanne Budwig djeluje i kao preventiva te se preporučuje i zdravim ljudima koji se često izlažu naporima, a i svima ostalima.
Neka od bitnih pravila kod Budwig protokola. Unosite puno tekućine, čak i tri litra dnevno. Jedite sirovo voće i povrće. Pijte svježe iscijeđene sokove od povrća i voća. Jedite orašaste plodove, bez prženja. Slatka hrana je zabranjena. Crveno meso je zabranjeno. Jedite umjerenu količinu integralne tjestenine i integralnog hljeba. Važan je svakodnevni boravak na suncu (do sat vremena). Hodajte 30 do 60 minuta svaki dan.