Znate li prepoznati simptome raka prostate? Evo na što treba obratiti pažnju

Prostata je organ, odnosno žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura. Kod mladog muškarca, normalna prostata je veličine oraha.

Šta je karcinom ili rak prostate?

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od ćelija prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tokom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili vanjskih znakova.

Međutim, svi karcinomi prostate ne ponašaju se isto. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih i mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca.

Kako  rak prostate u svom rastu napreduje, povećava se mogućnost njegovog širenja izvan prostate u okolna tkiva (lokalno širenje). Osim toga, rak  se može širiti i u udaljene organe i organske sisteme što se zove metastaziranje ili stvaranje presadnica.

Najčešća mjesta metastaza raka prostate su kosti, pluća i jetra. Simptomi i znakovi raka prostate zapravo su više povezani sa širenjem bolesti u udaljene organe, nego s lokaliziranom bolesti u samoj prostati. 

Koji su uzroci raka prostate?

Tačan uzrok raka prostate nije poznat. Smatra se da nije u vezi s benignom hiperplazijom prostate (BHP). Rizični faktori za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), hormonalni utjecaji, te faktori iz okoliša kao što toksini, hemikalije i industrijski proizvodi. Nedvojbeno je da se rizik za razvoj raka prostate povećava s dobi. Dakle, rak prostate prije 40 godina vrlo rijetko se bilježi u svijetu, dok je u muškaraca starijih od 80 godina vrlo čest.

Neke studije su pokazale da čak 50 do 80% muškaraca starijih od 80 godina može imati rak prostate!

Činjenica je da se oko 80% slučajeva raka prostate dijagnosticira kod  muškaraca starijih od 65 godina. Testosteron, muški spolni hormon koji stvaraju testisi, direktno potiče rast i normalnih ćelija tkiva prostate i ćelija raka prostate. Ima dokaza i da spolno prenosive infekcije predstavljaju faktor rizika za razvoj raka prostate. Muškarci s poviješću spolno prenosivih bolesti imaju 1,4 puta veću vjerovatnost za razvoj raka prostate u poređenju s muškarcima bez ove povijesti.

PROČITAJTE  Čaj od kukuruzne svile ima blagotvorna dejstva

Iako su još nedovoljno dokazani, ekološki faktori, kao što su pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima čini se da povećavaju rizik od raka prostate. Također, prema nekim procjenama, debljina dovodi do povećanog rizika za nastanak većih i agresivnih tipova raka prostate što rezultira lošijim ishodom liječenja. Ne postoji dokazana povezanost između učestalosti seksualnih odnosa i rizika za razvoj raka prostate.

Koji su simptomi i znaci raka prostate?

U ranim fazama rak prostate često ne izaziva nikakve simptome tokom mnogo godina. Često se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi ( PSA= prostata specifični antigen, objašnjeno u nastavku) ili tvrda kvržica u prostati tijekom tzv. digitorektalnog pregleda.

Rijetko, kod uznapredovalije bolesti, rak može pritiskati na mokraćnu cijev. Kao rezultat toga, protok mokraće se smanjuje i mokrenje postaje teže. Pacijenti također mogu imati pečenje kod mokrenja ili krv u mokraći. Daljnjim rastom raka može doći do potpune blokade protoka mokraće što rezultira boli i proširenjem mokraćnog mjehura. Ovi simptomi sami po sebi, međutim, ne potvrđuju prisutnost raka prostate. Većina ovih simptoma može se pojaviti u muškaraca s nemalignim (benignim) povećanjem prostate (najčešći oblik povećanja prostate). Međutim, pojava ovih simptoma  zahtijeva evaluaciju od strane ljekara.

U kasnijim fazama rak prostate se može širiti lokalno u okolno tkivo ili limfne čvorove u blizini, odnosno u limfne čvorove zdjelice. Rak prostate također se može širiti i dalje (metastazirati) u druge dijelove tijela. Simptomi metastatske bolesti uključuju umor, slabost i mršavljenje.

Ljekar tokom rektalnog pregleda ponekad može otkriti lokalno širenje raka prostate u okolna tkiva. U tom slučaju prostata je nejasno ograničena, tvrda i nepomična (fiksirana). Rak prostate obično metastazira prvo u donji dio kičme  ili kosti zdjelice što dovodi do pojave bolove u leđima ili zdjelici.

PROČITAJTE  Pet stvari zbog kojih trebate jesti cimet

Rak prostate može se proširiti na jetru i pluća. Metastaze na jetri mogu uzrokovati bol u trbuhu i žuticu u rijetkim slučajevima. Metastaze u plućima mogu uzrokovati bol u prsima i kašalj. Naravno, svi ovi simptomi mogu izostati bez obzira što je bolest proširena u okolne i udaljene organe.