Znate li koliko mora proći od prestanka pušenja da bi rizik od razvoja raka pluća ponovo imali kao nepušač

Rak pluća najčešći je karcinom kod muškaraca te drugi najčešći karcinom kod žena. Obično se javlja kod osoba starijih od 60 godina, najčešće kod pušača. Ako se rak pluća dijagnosticira u ranoj fazi, postoji šansa za izlječenje. U uznapredovalom stadiju raka, šansa za izlječenje je značajno manja. Međutim, liječenje često može usporiti napredovanje raka.

Primarni karcinom pluća nastaju iz ćelija u plućima. Postoji nekoliko tipova primarnih raka pluća. Dva najčešća tipa nazivaju se karcinom pluća malih stanica (SCLC ), i karcinom pluća ne-malih stanica, (NSCLC).

NSCLC obuhvataju rak pluća pločastih stanica, adenokarcinom i karcinom velikih stanica. Karcinom pluća nemalih stanica čini 80% do 85% svih slučajeva.

Pušenje je glavni faktor rizika te je glavni uzrok raka pluća. Hemijski spojevi u duhanskom dimu su kancerogeni – dovede do promjena u ćelijama koje postaju zloćudne. U 9 od 10 slučajeva, rak pluća uzrokovan je pušenjem, međutim, rak pluća se može javiti i u nepušača.

U poređenju s nepušačima, oni koji puše između 1-14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća. Oni koji puše 25 ili više cigareta dnevno imaju 25 puta veći rizik. Tek petnaestak godina od prestanka pušenja rizik od razvoja raka pluća približava se riziku u nepušača. Također, rizik je povećan i u pasivnih pušača.

Najčešći simptomi su:
• uporni kašalj
• iskašljavanje krvi ili krvavi ispljuvak
• bol u prsima
• umor i gubitak energije
• gubitak težine
• nedostatak daha ili piskanje
• promuklost

Ukoliko postoji sumnja na rak pluća, inicijalna pretraga je RTG srca i pluća kojom se mogu vidjeti promjene u plućnom tkivu. Ukoliko postoji sumnja na rak pluća potrebno je uzeti uzorak tumorskog tkiva kako bi se dokazao rak pluća i odredio podtip tumora. Za analizu se može koristiti iskašljaj, međutim metoda kojom se danas najčešće dolazi do uzorka tkiva je bronhoskopija. Bronhoskopija je metoda tokom koje se tankim aparatom ulazi kroz nos ili usta u dišne puteve te se uzimaju uzorci. Uzorak se može uzeti i punkcijom kroz stjenku prsnog koša pod kontrolom ultrazvuka ili CT-a. Kada se dokaže rak pluća potrebno je procijeniti stupanj proširenosti bolesti jer o tome ovisi odluka o liječenju.

PROČITAJTE  Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?