Znate li koliko dana sna roditelji izgube u prvoj godini?

Nedostatak sna jednostavno je neizbježan za nove mame – iako pravi opseg tog nedostatka malo nas stvarno shvati prije nego beba stigne. Ako ste trenutno u sličnoj situaciji, možda vam se čini teško za zamisliti, ali nauka pokazuje kako će nove mame spavati.

“Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan s novorođenčetom i došla do zaključka kako roditelji prosječno izgube dva sata sna po noći tokom prvih pet mjeseci i zatim jedan sat po noći sve do druge godine djetetova života”, objasnila je Kelly Sullivan s Medicinskog fakulteta u Georgiji.

Ona i sama proučava nedostatak sna kod roditelja te objašnjava kako postoji velika razlika u obrascima spavanja kod žena bez djece u usporedbi s majkama, čak i kad beba navrši godinu dana.

Nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je kako roditelji izgube 44 dana sna tokom prve godine bebinog života, s obzirom da u prosjeku spavaju oko pet sati svake noći.

Prema Sullivan, hronični nedostatak sna može rezultirati posljedicama puno gorima od hladne kafe i pokvarenog mlijeka: Povezan je s većim brojem nesreća, problemima s koncentracijom, lošom izvedbom na poslu i mogućom bolesti te porastu težine.

Mame su više pogođene nego tate

Dobivanje potrebnog sna može uključivati pomoć partnera, posebno kada je istraživanje pokazalo kako tate nisu jednako pogođeni nedostatkom sna kao mame.

“Svako dijete u kućanstvu povezano je s gotovo 50 posto povećanja u nedostatku sna kod žena. S druge strane, san muškaraca nije povezan s djecom u kućanstvu”, govori Sullivan. Ona dodaje kako su razlozi ovakvog nepodudaranja izvan područja njenog istraživanja, ali vjeruje kako biološki faktori poput trudnoće i dojenja igraju veliku ulogu u činjenici da žene dobivaju manje sna i odmora.

Zapamtite: Spavat ćete ponovo

PROČITAJTE  Devet namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi

Veliko istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da se bebine navike spavanja značajno poboljšaju nakon prvih šest mjeseci života, a do prvog rođendana – 85 posto roditelja može proslaviti i spavanje bez prekidanja. To je još jedan dokaz da se čvrsti san neće desiti preko noći, ali desit će se, samo hrabro i strpljivo!