Znakovi koji pokazuju da nešto nije uredu sa ženskim srcem

ženskim srcem žena se drži za srce sjedi

Nedavni smrtonosni srčani zastoj Lise Marie Presley šokirao je svijet. Kćerka Elvisa Presleyja imala je samo 54 godine. Nije jedina koja je posljednjih godina skrenula pozornost na srčane probleme kod žena. Još 2012. godine, Rosie O’Donnell doživjela je srčani udar. Na TikToku je nedavno podijelila koje simptome je doživjela, a koji možda nisu očiti znakovi srčanog udara. Koji znakovi ukazuju na probleme sa ženskim srcem?

“Osjetila sam nalet vrućine, bila sam iscrpljena, blijeda i povraćala”, rekla je, napomenuvši da su to simptomi kojih se sjeća.

Kardiologinja dr. Deidre Mattina kaže da bismo trebali biti informirani o faktorima rizika i znakovima srčanog udara. Bolest srca je vodeći uzrok smrti među ženama i ubila je više od 314.000 žena 2020. u SAD. To su podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Izvještaj iz 2020. u časopisu Circulation pokazalo je da žene imaju veću vjerovatnost da će umrijeti od srčanog udara ili zatajenja srca nego muškarci.

“Žene često ignoriraju simptome bolesti srca, koje su kroz povijest smatrane ‘muškim bolestma’. To je daleko od istine”, upozorava kardiologinja dr. Briana Costello.

Glavni znakovi lošeg kardiovaskularnog zdravlja kod žena

Dr. Mattina ističe da je važno biti svjestan nekih manje poznatih znakova kardiovaskularnih problema kod žena. Jedna od najvažnijih stvari na koju treba paziti je promjena.

“Ako postoji simptom koji je nov i promijenio je učestalost, intenzitet ili trajanje, to je vjerojatno nešto što treba provjeriti”, dodaje Mattina.

Ostali simptomi koji mogu biti znak upozorenja uključuju umor, kratki dah, oticanje nogu, bolove u predjelu prsa koji se mogu zamijeniti za žgaravicu, vrtoglavicu i lupanje srca, bol u vilici ili leđima i hrkanje.

PROČITAJTE  Bolesti srca kod žena vodeći su uzrok smrti. Prepoznajte simptome

“Hrkanje je često znak apneje za vrijeme spavanja koja dovodi do mnoštva promjena u tijelu koje mogu utjecati na srce”, tvrdi doktorica.

Kako se zaštiti?

Prema ljekarima, vrlo je važno redovno posjećivati ljekara primarne zdravstvene zaštite i rano početi raditi na prevenciji bolesti srca. Žene su uglavnom usredotočene na ginekološke i preglede dojki, dok druge stvari zanemaruju.

Ljekar može procijeniti krvni pritisak, holesterol i glukozu. Ako bilo šta od toga odstupa od preporučenih vrijednosti, to može biti znak da je žena izložena većem riziku od srčanih bolesti. Ponekad se ova stanja mogu riješiti zdravom prehranom i tjelovježbom. Preporuka Američke fondacije za srce je baviti se aktivnostima umjerenog intenziteta 150 minuta sedmično ili intenzivnim aktivnostima 75 minuta sedmično.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime