Znakovi koji pokazuju da jedete previše proteina

Proteini su ključni za stimulisanje metabolizma te pomažu u razvoju mišića, a ako ih unosite previše, primjetićete određene znakove.

Proteini igraju važnu ulogu u mršavljenju, a upravo je to razlog zbog kojeg ljudi biraju djete s puno proteina i malo ugljikohidrata. Takve djete daju dobre rezultate ako se ispravno primjenjuju, no takva ishrana može rezultirati i unošenjem previše proteina u organizam. Za zdrave osobe se preporučuje unos 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Ovaj procent unosa proteina varira u odnosu na starosnu dob te se povećava kako osoba stari, ali pretjerani unos proteina može izazvati probleme sa zdravljem.

Ako primjetite povećanje tjelesne težine bez razloga, provjerite koliko unosite proteina. Moguće je dobiti na težini i kad izbjegavate brzu hranu i slatkiše, a uzrok mogu biti proteini koji takođe sadrže mnogo kalorija.

Unos previše proteina može rezultirati konstipacijom. Kada jedete previše hrane bogate proteinima, organizam dobija manje vlakana. Svi znamo da za su za dobru probavu potrebna vlakna, tako da, ako je ovo vaš slučaj, promijenite ishranu.

Konzumiranje hrane bogate proteinima zahtjeva unos mnogo vode. Previše proteina može uzrokovati dehidraciju, a možete imati potrebu i za češćim uriniranjem.

Zadah također može biti rezultat unosa previše proteina i ne treba se ignorisati.

Ako ste konstantno loše raspoloženi, nestrpljivi i dekoncentrisati, to može biti rezultat vaše ishrane pa i unosa previše proteina.

Povećanje nivoa holesterola može biti povezano s prevelikom količinom proteina u organizmu, a zbog toga se možete osjećati umorno. Sve znakove trebate pažljivo posmatrati i promijeniti ishranu ukoliko je to potrebno.

PROČITAJTE  Ova hrana nas čini pametnijima