Znakovi da kući imate malog genijalca i kako potaknuti razvoj inteligencije kod djece

Takva djeca odudaraju o onoga na šta je većina ljudi navikla. Kada ih gledate onako male, ponekad se ne možete načuditi šta se sve stvara u njihovim glavama, šta izlazi iz njihovih usta…

Možda su opsjednuta astronomijom, mineralima, kreiranjem svega i svačega od stvari koje pronalaze oko sebe. Moguće je da obožavaju čitati, gledati dokumentarce na televiziji, družiti se sa odraslima više nego sa djecom… Takvi mališani u svakom slučaju nisu kao druga djeca, a onima koji ih ne razumiju, čak mogu djelovati čudno.

To su djeca koja od vrlo ranih dana znaju izraziti što misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Kanadska novinarka Glynis Ratcliffe prisjetila se iskustva sa svojom kćerkom, priče koja godinama iznova zabavlja njenu porodicu.

“Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo pokoju riječ, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: ‘Poruka od kanadske vlade’. Imala je jedva godinu dana”, prisjetila se.

Sjećaju se događaja iz rane mladosti

“Sjećam se da me kćerka ispitivala o vremenu kada smo išli u planine dok je bila jako mala. Tada je imala 18 mjeseci, a kad me je za to pitala nije još napunila pet godina. Kako je to moguće”,  pita se Glynis.

Počinju čitati nevjerovatno rano

Često to počinje s pretvaranjem djece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kako počnu slučajno prepoznavati riječi, iako ih nitko nikada to nije učio.

“Moja kći je imala tri godine kad smo se u prodavnici zaustavile pred policom sa ‘Special K’ žitaricama koje ja nikada nisam jela kao odrasla i niko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: ‘Šta je tako specijalno vezano za njih?’. Morala sam odlijepiti vilicu s poda od čuđenja”, ispričala je.

PROČITAJTE  Četiri razloga zašto je dobro jesti krastavac

Znakovi da kući imate malog genijalca i kako potaknuti razvoj inteligencije kod djece

“Njihovi snovi počinju kao sjećanja na nešto što se dogodilo jučer, barem po mojem iskustvu. Sjećam se kad me kći pitala da li se sjećam kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu kad je bila sredina zime i mjesecima nismo bili na kolibi”, kaže.

Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

“To može biti 68 školjki koje vaše dijete inzistira čuvati kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele znati sve činjenice o 47 različitih dinosaura – kako se hrane, razmnožavaju, gnijezde. I to u dobi od četiri godine”, objašnjava Glynis Ratcliffe.

Slažu igračke na specifičan način

“Moje dijete se zaista ne bi trebalo brinuti jesu li igračke složene ispravnim, savršenim redoslijedom, na primjer, od najviše do najniže, ili od najsvjetlijih do najtamnijih, ali to oduvijek radi”, dodaje.

Imaju vrlo razvijenu maštu

“Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim nevjerovatne misli svoje djece i ono što se stvara u njima”, kaže ova novinarka.

Potaknite razvoj inteligencije kod djece, evo kako

Profesor Julian Stanley sa Univerziteta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu djecu te pratio njihov razvoj narednih 45 godina – njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentiranu mladež.

Jedna od te djece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Camilla Benbow. Kasnije je postala dekanesa na Univerzitetu Vanderbilt. Izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali prakticirati kako bi potaknuli intelektualni razvoj svoje djece, što je dobra podloga za uspjeh u životu.

  • Izložite svoju djecu različitim iskustvima.
  • Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj razini.
  • Uvjerite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti – što je jako važno u njihovom napretku.
  • Ako je dijete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaju svoje sposobnosti u tom smjeru.
  • Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.
  • Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno.
  • Izbjegavajte korištenje izraza kao što su ‘nadaren si’ i ‘vrlo si inteligentan’. To djeci može postati teret.
  • Testirajte njihove sposobnosti.
PROČITAJTE  Za buduće očeve: Ne čekajte predugo na potomstvo