Ženska detoks dijeta: Skida kilograme i uklanja toksine

Uzmete li u obzir da prosječne energetske potrebe žene iznose 2.200 kalorija, pridržavajući se jelovnika od 1.600 kalorija, možete gubiti oko 0,6 kg sedmično.

Cilj detoksikacije je skinuti teret koji organi za detoksikaciju svakodnevno podnose i time poboljšati njihov rad kako bi bili uspješniji u obavljanju svog zadatka. Kvalitetan plan za detoksikaciju podrazumijeva eliminaciju teško probavljive hrane – kofeina, mliječnih proizvoda, bijelog šećera, sokova s dodanim šećerom i alkohola.

Fokus je na voću i povrću uz dodatak sjemenki, orašastih plodova i obilje vode. Luk, celer, hren, daikon, cikla, rotkvice povrće je koje potiče prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, a tradicionalno se nazivaju ‘čistači krvi’, pa su stoga ove namirnice prijateljski naklonjene bubrezima i jetri. Budući da su žene često usmjerene na učinkoviti gubitak kilograma i poticanje probave, u redukcijsku detoksikacijsku dijetu treba dodati i suhe smokve, šljive i dovoljnu količinu tekućine.

U ženski jelovnik treba uključiti ulje lana te mahunarke, posebno soju, ali i grah, leću, slanutak, mahune.

U borbi protiv masnog tkiva tradicionalno se koriste grejp i sirće. Naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu i citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istodobno povećava osjetljivost na inzulin, pojašnjava i dodaje da je zeleni čaj uz dokazani učinak na liniju, učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i potiče izlučivanje štetnih tvari.

Detoksikacijska dijeta treba sadržavati što manje industrijski prerađene hrane, a što više svježih namirnica i obroka pripremljenih blagom termičkom obradom poput kuhanja, pripreme na pari i pirjanja. Također, kvalitetna detoksikacijska dijeta ne zagovara post nego predstavlja uravnoteženu dijetu koja neće uzrokovati nutritivne deficite.

PROČITAJTE  Prehrambene navike koje trebate izbjegavati kako biste smanjili rizik od srčanog udara