Želite izbaciti ugljikohidrate iz prehrane? Nutricionisti kažu da je to loša ideja

Mnogi su uvjereni da je izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane ključ mršavljenja. Posebno tokom ljeta kad pojedinci, koji nisu dotad postigli formu kakvu žele, traže jednostavne i brze rezultate.

Zašto onda stručnjaci za prehranu upozoravaju da dvaput razmislite prije nego što pokušate ukinuti ugljikohidrate iz prehrane? Kao jedan od tri makronutrijenta (uz proteine i masti), ugljikohidrati se dijele na dvije kategorije: jednostavne (ili rafinirane) i složene.

“Rafinirani ugljikohidrati, poput hljeba i tjestenine, probavljaju se nevjerojatno brzo i to uzrokuje skokove šećera u krvi”, kaže Melissa Snover, registrirana nutricionistica. “Složeni su ugljikohidrati bogati vlaknima, poput povrća, voća, kruha od cjelovitog zrna i tjestenine od cjelovitog zrna.”

Zašto su nam potrebni ugljikohidrati u prehrani?

Uz toliko obmanjujućih poruka o ugljikohidratima, lako je na njih gledati u negativnom svjetlu. No ugljikohidrati zapravo igraju važnu ulogu u uravnoteženoj prehrani.

“Cjelovite, neprerađene vrste ugljikohidrata kvalitetniji su izvor energije za naše tijelo i primarni izvor energije za naš mozak”, kaže nutricionistica Alona Pulde. “Vlakna u takvim namirnicama stabiliziraju šećer u krvi, a također pomažu eliminirati višak hormona, holesterola i dodatnih toksina iz našeg tijela.”

Jednostavni ugljikohidrati, s druge strane, općenito nude mnogo manje nutritivnih prednosti, napominje Pulde. Drugim riječima, nisu svi ugljikohidrati jednaki. “Prerađeni, bezvrijedni ugljikohidrati, kao što su kolači, peciva, bijeli hljeb, slatkiši i gazirana pića, lišeni su vlakana i umjesto toga su puni kalorija, masti i šećera”, kaže Pulde.

Zašto ne biste trebali izbaciti ugljikohidrate iz prehrane?

“Izbjegavanje ugljikohidrata zapravo može prouzrokovati štetu tijelu jer je održavanje uravnotežene prehrane, čiji su ugljikohidrati nezaobilazan dio, ključno za zdravlje i održavanje optimalne tjelesne težine”, kaže Snover.

Umjesto toga, ona predlaže da je bolje povećati unos složenih ugljikohidrata bogatih vlaknima: “Budući da nam ova vrsta ugljikohidrata pomaže da dulje zadržimo sitost, teoretski bismo trebali i manje jesti – što može pomoći u kontroli unesenih kalorija.” Pulde dodaje: “Kada ograničavamo unos ugljikohidrata, lišavamo svoje tijelo goriva koje mu je potrebno za razvoj i možemo doživjeti nuspojave kao što su glavobolja, grčevi u mišićima, umor i zatvor, između ostalog.”

PROČITAJTE  Ovi znakovi ukazuju da vašem organizmu nedostaje magnezijum

Složeni ugljikohidrati osiguravaju ravnomjerno oslobađanje energije

To može biti korisno kada razmatramo našu prehranu u cjelini. “Kad stabiliziramo šećer u krvi i održavamo sitost, dulje se osjećamo siti i manja je vjerojatnost da ćemo se trpati praznim kalorijama između obroka”, kaže Pulde.

Nijedna hrana nije sama po sebi loša i u redu je da uživate u onome što volite – ali umjerenost i općenita usmjerenost na unos raznolike i dobro izbalansirane prehrane ključna je za zdravlje i vitak izgled, kako piše The Independent.