Zdravstvene prednosti dinje: Obiluje vitaminom C

Za svakoga ko voli slatko i pokušava smanjiti dodane prerađene ili rafinisane šećere, dinja je zdrav način da zadovolji te žudnje za slatkim. Kako prenosi 24 sata, zdrava je, hidratantna i puna vitamina C.

Pomaže u održavanju hidratacije

Konzumiranje voća i povrća s visokim sadržajem vode pomaže pridonijeti cilju hidratacije. Dinja sadrži oko 90 posto vode i može biti izvrstan izbor za ispunjavanje dnevnih potreba za hidratacijom, kaže Fareeha Jay, registrovana dijetetičarka.

Izvrstan je izvor vlakana

Vlakna pomažu u regulaciji probave i održavanju crijevne flore i šećera u krvi pod kontrolom. Voće je jedna vrsta hrane koja obiluje vlaknima. Dinja je izvor vlakana koji će vam pomoći da se osjećate duže sito i poboljšate zdravlje crijeva, dodaje Jay.

Izvor su vitamina C

Dinja je bogata vitaminom C, esencijalnim vitaminom koji se može pohvaliti antioksidativnim svojstvima i svojstvima jačanja imuniteta. Vitamin C će zaštititi naše stanice, održati zdravu kožu, krvne žile, kosti i hrskavicu.

Podržavaju zdravlje očiju

Narandžasta boja dinje ukazuje da su izvrstan izvor beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Optimizovaće naš imunološki sistem i održati naše oči i kožu zdravima, piše Reale Simple.

PROČITAJTE  Ovo je prirodni lijek protiv grlobolje, a trebaju vam samo 3 sastojka