Zdravo i ukusno: Banana hljeb bez brašna

Banana hljeb bez brašna na plavom banane na stolu

Banana hljeb uglavnom svi vole. Ovo je recept za banana hljeb bez brašna, što je zdravija verzija.

Sastojci za banana hljeb bez brašna

250 g badema
50 g lana
1 kašičica praška za pecivo (6 g)
4 jajeta
2 banane (300 g)
1 kašičica cimeta
1 kašičica arome od vanilije
1 kašika jabukovog sirćeta
100 g stevije ili neke zamjene za šećer

Priprema

Bademe usitnite u blenderu dok se ne pretvore u brašno, tako isto napravite i s lanom.

U većoj posudi povežite bademe i lan s ostatkom suhih sastojaka.

Zrele banane izgnječite viljuškom, miksajte ručnim mikserom, dodavajući ostale mokre sastojke kako bi se smjesa zgusnula.

U smjesu s bananama dodajte suhe sastojke i dobro povežite.

Kalup za hljeb premažite maslacem, dno kalupa obložite papirom za pečenje.

Smjesu prebacite u kalup i pecite u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 50-60 minuta, ovisno o vašoj rerni.

Hljeb je gotov kada čačkalica koju ste uboli u sredinu izađe čista.

Hljeb izvadite iz kalupa nakon 10 minuta od trenutka kad ste ga izvadili iz rerne, pripazite da ne pukne, pa ostavite da se potpuno prohladi i onda režite.

Hljeb je sočan i mekan. Rok trajanja mu je do 4 dana, držite ga na hladnom.

PROČITAJTE  Za 15 minuta pripremite kekse od samo dva sastojka!