Štapići od palente bit će bolja opcija od prženih krompirića. Ovi štapići od palente mogli bi se svidjeti kako najmlađima, tako i najstarijima. Isprobajte ovaj zdravi recept.
Sastojci
200 g instant palente
800 ml vode
kašika maslinova ulja
kašičica soli
začinsko bilje po želji (origano, ruzmarin, timijan)
4 čehna bijelog luka
maslinovo ulje
parmezan po želji
Priprema
OGLAS
U loncu zakuhajte vodu koju ste prethodno posolili i dodali kašiku maslinovog ulja pa postepeno dodajte palentu. Dobro promiješajte pa nastavite miješati kako biste spriječili nastanak grudvica.
Kada dobijete gustu smjesu maknite s vatre i dodajte odabrane začine i protisnuti bijeli luk pa sve još dobro izmiješajte. U kalup koji ste obložili papirom za pečenje izlijte palentu i izravnajte je te pustite da se ohladi.
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Ohlađenu palentu narežite na prutiće, prebacite na obloženi pleh za pečenje, malo polijte maslinovim uljem i posipajte parmezanom po želji.
Pecite desetak minuta dok ne postanu hrskavi. Poslužite uz grčki jogurt, umak od paradajza, humus ili ajvar.
Zašto palenta
Poput ostalih žitarica, glavnina energije u kukuruzu potječe od škroba. Masti je u palenti zanemarivo malo, a holesterola nema. Žutu joj boju daju karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten. Lutein podržava zdravlje očiju, dok beta-karoten štiti kožu.
Pozitivna značajka palente su i njena vlakna. Iako ih ne možemo probaviti i iskoristiti, ona igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čovjeka. U doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, pomažu rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma. Osim toga, prehrambena vlakna smanjuju rizik za pojavu bolesti srca i krvnih žila te raka debelog crijeva.
Neprobavljena dospijevaju u debelo crijevo gdje ih razgrađuju u njima prisutne bakterije. Aktivnošću bakterija stvaraju se kratkolančane masne kiseline koje doprinose sniženju koncentracije kolesterola i glukoze u krvi.