Ako volite čokoladu, dobro je znati da ju ne morate uvijek kupovati. Možete pripremiti fini domaći slatki ‘zalogaj’ kod kuće. Iako možda neće izgledati kao čokolada iz trgovine, kockica one domaće vjerovatno će biti zdravija, pa i ukusnija od kupovne. Uz to, ova zdrava čokolada ne sadrži dodatke koji su često štetni za organizam.
Prije svega, možete je napraviti bez dodavanja bijelog šećera, kao i hidrogeniziranih masti i drugih aditiva. Ako dodate sušeno voće ili orašaste plodove bit će još zdravija.
Za pripremu domaće čokolade kod kuće neće vam trebati puno vremena, a zasigurno će oduševiti i odrasle ljubitelje i klince.
Sastojci
Kakao prah – 70 do 100 grama
Mlijeko po izboru – 50 mililitara
Med – 2 kašike
Maslac (obični ili kokos) – 50 grama
Malo cimeta (po želji)
Opcija: Šaka sjeckanih ili cijelih poprženih orašastih plodova i /ili suho voće
Priprema
Na laganoj vatri zagrijte mlijeko, vodeći računa o tome da ne smije uzavreti. Uz neprestano miješanje dodajte maslac i cimet.
Smjesu prebacite u posudu s kakao prahom, postepeno, uz miješanje, kako se ne bi stvorile grudice. Gotovu smjesu opet zagrijte na laganoj vatri, pa skinite s vatre i umiješajte med.
Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele popržene orahe, bademe, lješnjake, suho voće. Smjesu možete staviti u silikonske kalupe ili manje zdjelice. Ostavite je na sat u frižideru, da se stegne, pa poslužite.