Zdrava čokolada bez šećera: Možete je napraviti kod kuće

Zdrava čokolada izlomljena sa dodacima orašastih plodova i voća

Ako volite čokoladu, dobro je znati da ju ne morate uvijek kupovati. Možete pripremiti fini domaći slatki ‘zalogaj’ kod kuće. Iako možda neće izgledati kao čokolada iz trgovine, kockica one domaće vjerovatno će biti zdravija, pa i ukusnija od kupovne. Uz to, ova zdrava čokolada ne sadrži dodatke koji su često štetni za organizam.

Prije svega, možete je napraviti bez dodavanja bijelog šećera, kao i hidrogeniziranih masti i drugih aditiva. Ako dodate sušeno voće ili orašaste plodove bit će još zdravija.

Za pripremu domaće čokolade kod kuće neće vam trebati puno vremena, a zasigurno će oduševiti i odrasle ljubitelje i klince.

Sastojci

Kakao prah – 70 do 100 grama

Mlijeko po izboru – 50 mililitara

Med – 2 kašike

Maslac (obični ili kokos) – 50 grama

Malo cimeta (po želji)

Opcija: Šaka sjeckanih ili cijelih poprženih orašastih plodova i /ili suho voće

Priprema

Na laganoj vatri zagrijte mlijeko, vodeći računa o tome da ne smije uzavreti. Uz neprestano miješanje dodajte maslac i cimet.

Smjesu prebacite u posudu s kakao prahom, postepeno, uz miješanje, kako se ne bi stvorile grudice. Gotovu smjesu opet zagrijte na laganoj vatri, pa skinite s vatre i umiješajte med.

Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele popržene orahe, bademe, lješnjake, suho voće. Smjesu možete staviti u silikonske kalupe ili manje zdjelice. Ostavite je na sat u frižideru, da se stegne, pa poslužite.

PROČITAJTE  5 slatkih obroka koje slobodno mogu jesti i ljudi s dijabetesom