Zbog ovih grešaka noću se borimo sa nesanicom

Da biste se dobro naspavali i odmorili, važno je da ne jedete najmanje dva sata prije spavanja i da izbjegavate korištenje elektronskih uređaja.

Greške za koje vjerovatno ne znate, drže vas budnim i potkopavaju vaš noćni odmor. Ako patite od nesanice, ali ne možete da otkrijete uzrok, ne očajavajte! U ovom članku ćemo vam reći koje loše navike dovode do sličnog rezultata. Odustajanjem od njih možete riješiti probleme sa spavanjem.

Kafa poslije večere
Kafa ili slatkiši noću mogu izazvati nesanicu. To je zbog njihovih stimulativnih svojstava. Budite oprezni sa kofeinom i rafinisanim šećerom poslije večere.

Spavajte na punom stomaku
Još jedna uobičajena greška je obilna večera. Naročito ako ste navikli da spavate na stomaku. Težina u stomaku dovodi do noćnih mora, nesanice, gastroezofagealnog refluksa. Takođe ujutru, najvjerovatnije, ćete ustati umorni. Poslije večere preporučuje se sačekati najmanje sat vremena prije odlaska u krevet.

Spavajte u različito vreme
Tijelu je potrebna rutina koju mora striktno da poštuje. Ako jednog dana odete rano u krevet, a sljedećeg ujutru, tijelo jednostavno ne razumije šta da radi. Ova konfuzija izaziva promjene na nivou mozga. Dakle, nećete moći da zaspite kada vam zatreba. Vrijeme spavanja je veoma važno za tijelo. Čak i tokom praznika i vikenda, pokušajte da idete u krevet i ustanete u isto vrijeme.

Kasno ustajanje vikendom
Pošto ne spavamo mnogo tokom nedjelje, trudimo se da maksimalno iskoristimo vikende i ustajemo kasno. Ovo je jedna od grešaka koje vas drže budnim! Pokušaj spavanja čini nas letargičnim i zahtijeva sve više odmora. Iz tog razloga, koliko god da spavate cijeli vikend… U ponedjeljak ćete osjećati umor i nedostatak energije.

Gledanje televizije ili korišćenje mobilnog telefona
Korišćenje tehničkih uređaja prije spavanja odlaže proizvodnju hormona koji reguliše cikluse spavanja. To je zato što mozak prima stimuluse i „misli“ da bi trebalo da bude budan! Nije preporučljivo gledati vijesti, teške filmove, koristiti tablet ili mobilni telefon u krevetu. Ne zaboravite da je umu i očima potreban odmor od svijetlog ekrana.

PROČITAJTE  Simptomi koronavirusa mogu da potraju i pola godine

Nedostatak odgovarajućeg dušeka ili pidžame
Koliko dugo niste mijenjali jastuke ili dušek? Moraju se mijenjati najmanje jednom u tri godine kako bi se izbjegle povrede kičme i poremećaji spavanja kao što je nesanica. Zauzvrat, posteljina i spavaćica treba da budu prilagođeni temperaturi vazduha i da budu udobni. Bez uske pidžame, puno ćebadi ili čarapa koje stišću vaše gležnjeve. Što se osjećate prijatnije, brže ćete zaspati i manja je vjerovatnoća da ćete se probuditi usred noći.

Spavajte bez svetla
Mozgu je potreban mrak da signalizira da je vrijeme za spavanje. Ako ostavite upaljeno svjetlo ili televizor, ili ako je napolju previše svijetlo, nećete moći da spavate, ili nećete dobro spavati. Pokušajte da ne ukrasite spavaću sobu u previše svijetlim bojama.

Spavajte sa nekim (uključujući kućne ljubimce)
Zajedničko spavanje može biti veoma prijatno iskustvo, ali ima i negativne posljedice po vaš odmor. Ako spavate sa partnerom, psom, djecom ili mačkom, kvalitet vašeg sna će biti lošiji nego da spavate sami. To je zato što ćete noću morati da se prilagodite pokretima, zvukovima i temperaturi ljudi ili životinja oko vas. Ako imate problema sa spavanjem, razmislite o preseljenju u drugu sobu ili barem u poseban krevet.

Neprijatna temperatura u spavaćoj sobi
Ljeti pojačavate klimu na maksimum i spavate u čarapama, a zimi zagrijavate sobu tako da počnete da se znojite noću? Obe krajnosti su loše za vaš odmor. Najbolje je da se prostorija održava na ugodnoj prosečnoj temperaturi (npr. 20°C).