Zbog jedne greške s bijelim lukom mnogi završe na hitnoj

završe na hitnoj bijeli luk u zdjeli drvena podloga

Mnogi probleme s visokim pritiskom rješavaju konzumiranjem bijelog luka. No, na internetu se pojavio savjet da za bolji učinak treba pojesti cijela čehna. Ljekari, pak, upozoravaju da to može izazvati mnoštvo drugih problema, zbog čega neki završe i na hitnoj.

Iako je bijeli luk vrlo zdrav te pridonosi jačanju imuniteta ili snižavanju krvnog pritiska, u što se u posljednje vrijeme uvjeravaju i medicinari, o njegovoj ljekovitosti, odnosno blagotvornosti na naš organizam ovisi i način na koji ga jedemo.

Naime, mnogi su ljudi, potaknuti savjetom na internetu, odlučili jesti čitava čehna bijelog luka kako bi snizili pritisak. Možda su i uspjeli. Ali su zbog toga imali druge tegobe. Naime, gutanje cijelih čehni bijelog luka može uzrokovati bolove u želucu.

Stručnjaci već godinama upozoravaju kako je najbolje jesti zgnječeni sirovi bijeli luk, jer se tako potiče hemijska reakcija koja oslobađa alicin, enzim odgovoran za ljekovita svojstva ovog povrća. Ako, pak, koristite bijelu luk u varivima, dobro ga je ubaciti u jelo pred kraj kuhanja, tako da ne bude izložen visokim temperaturama duže od 10 minuta.

Naučnim ispitivanjima ustanovljeno je da bijeli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentriranom obliku. Najviše ih ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvijet, stabljika i listovi.

PROČITAJTE  Glavobolja, bolovi u stomaku i mučnina: U ovih nekoliko poteza riješite se i najgoreg mamurluka