Zbog devijacije nosnog septuma djeca mogu imati smanjen apetit

Devijacija nosnog septuma, odnosno tanke pregrade koja dijeli lijevi i desni nosni hodnik, prisutna je kod 20 posto novorođenčadi i odojčadi.

Pod normalnim okolnostima, ova pregrada bi trebala biti potpuno prava, dok krivljenje i otežano disanje može biti znak da postoji problem.

Često se devijacija nosa otkriva u porodilištu, ali se dijagnoza može postaviti nakon pedijatrijskog i ORL pregleda. To podrazumjeva test prohodnosti nosa, koji se radi tako što se akrilne ili silikonske šuplje cjevčice prečnika 4 mm, i dužine 10 cm, plasiraju u jednu, pa u drugu nozdrvu.

“Ukoliko cjevčice neometano prolaze dužinu od četiri centimetra, smatra se da ne postoji značajna devijacija, a samim tim ni smanjenje protoka vazduha kroz nosne šupljine. Ukoliko cjevčice ne mogu da prođu tu dužinu, smatra se da devijacija postoji”, objašnjava za Novosti Svetlana Valjarević otorinolaringolog iz KBC Bežanijska kosa.

Djeca koja imaju značajnu devijaciju nosnog septuma otežano i čujno dišu kroz nos, imaju slabiji apetit i zamaraju se dok jedu, sklonija su krvarenjima i infekcijama nosa, kao i upalama srednjeg uha.

“Ukoliko se radi o iskrivljenosti u prednjim dijelovima septuma, vrh nosića nije simetričan u odnosu na srednju liniju lica, već vidljivo ‘skreće’ ulijevo ili udesno. Kod devijacija koje su u zadnjim dijelovima, spoljašnji izgled nosića je nepromijenjen”, objašnjava dr Valjarević.

Operacija devijacije nosnog septuma (septoplastika) se izrazito rijetko radi prije 18. godine zbog rasta i razvoja kostiju lica u djetinjstvu i pubertetu. Ipak, u slučaju izrazito otežanog disanja, moguće je operisati nos i ranije.

PROČITAJTE  Stručnjaci tvrde: Spremanje kreveta ujutro donosi više štete nego koristi