Zašto tokom “onih dana” bole grudi, glava i stomak?

Prije nego što će dobiti menstruaciju, mnogo žena je umorno, neke letargične i, između ostalog, vrlo emotivno osjetljive. Neke od ovih “nuspojava” imaju smisla, a neke baš i nemaju – kao, na primjer, zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

Nekad se desi i da zaboravite da se bliži taj datum u mjesecu, ali bol u grudima vas podsjeti na to. Ovi simptomi su normalni i obično prođu za nekoliko dana.

Razlog zašto se uopšte javlja ovaj bol u grudima je promjena nivoa hormona, do koje dolazi tokom menstrualnog ciklusa.

“Nivo estrogena je na vrhuncu otprilike na sredini ciklusa, a progesteron je na vrhuncu sedmicu dana nakon toga”, kaže dr Judith Reddrop i dodaje: “Kako se ispostavlja, oba hormona su na prilično visokom nivou u drugoj polovini ciklusa. To je praktično žurka hormona u vašim grudima. Osim toga, grudi su naročito pogođene ovom promjenom zbog toga što imaju receptore za estrogen i progesteron.”

Eto, i ta “misterija” je riješena. A ako ste se pitali zašto ste tako umorni kada dobijete menstruaciju… Ne umišljate – zaista ste više letargični i umorni tokom tih dana. I ustajanje ujutru je ponekad prava borba…

“Otprilike deset dana pred menstruaciju, tijelo se priprema u nadi da će jaje biti oplođeno i smjestiti se u matericu, odnosno da ćete začeti bebu. Kada opna materice nije ‘prekinuta’ smještanjem oplođenog jajeta, hormoni koji je okružuju više nisu potrebni i tada naglo padaju. Kad se to desi, tijelo izlazi iz faze visoke pripravnosti, uzrokujući usput i druge promjene koje vas iscrpljuju. Dok nivo hormona opet ne poraste, bićete umorni”, objasnila je dr Molly O’Shea.

Pošto vam se vjerovatno, kao i većini žena, dešavalo da tokom onih dana u mjesecu plačete, a ne znate ni zašto, sigurno se pitate zašto ste tada tako osjetljivi.

PROČITAJTE  Pet namirnica koje možete konzumirati i nakon večere

Baš kao i simptomi povezani sa menstruacijom i naše emocije su povezane sa hormonskim promjenama.

Povećanje i snižavanje estrogena je razlog za promjene raspoloženja, a postoje neka saznanja da hormoni mogu čak i da utiču na hemikalije u mozgu, poput serotonina, koji kada je nizak, može da uzrokuje depresiju i anksioznost.

I glava ponekad boli tokom ili prije menstruacije.

Stručnjaci ih nazivaju hormonskim glavoboljama jer su, jasno, hormoni krivi za to. Te glavobolje mogu da budu blage ili vrlo bolne migrene.

“Migrena se najčešće javlja dva dana pred menstruaciju ili prva tri dana menstruacije”, kaže dr Anne MacGregor i objašnjava: “To je zbog prirodnog pada nivoa estrogena. Glavobolja je tada obično jača nego glavobolja drugim danima, i veće su šanse da se sutradan ponovo javi”. 

Praktično, hormoni su krivi za sve te simptome koji vam pomalo zagorčavaju život tih nekoliko dana. Brinite o sebi i trudite se da olakšate sebi koliko možete…