Zašto roditelji nikad ne smiju prisiljavati djecu da jedu

prisiljavati djecu dijete jede ljutnja

Iako postoje djeca koja su samo izbirljiva oko jela i treba ih podsjećati da s vremena na vrijeme nešto pojedu kako se ne bi razboljela, u većini slučajeva naši mališani odbijaju obrok ako se osjećaju loše, umorni su, nešto ih boli. Ili, jednostavno nisu još dovoljno gladni da bi jeli. U toj priči i roditelji često prave grešku i tjeraju dijete da jede. Ipak, oni ne smiju prisiljavati djecu da jedu.

Nutricionistica Taylor Arnold specijalizirala se upravo za poremećaje hranjenja kod djece i mladih. Na TikToku redovno objavljuje savjete za roditelje oko prehrambenih navika njihove djece. Tako je u jednom videu odlučila objasniti zašto nikako nije dobro prisiljavati djecu da jedu ako to ne žele.

”Često mogu čuti da roditelji prisiljavaju dijete da jede, govore mu da ne smije ustati od stola dok ne pojede obrok i slično. To je potpuno pogrešno. U većini slučajeva dijete ne jede jer ga nešto boli, loše se osjeća ili jednostavno nije gladno. Dijete će osjećati samo još veću odbojnost prema hrani. Osim toga, ako dijete tjerate da jede kada ono to ne želi, to bi moglo imati dugoročne posljedice, kao što je poremećaj s hranjenjem”, upozorila je Arnold.

PROČITAJTE  Povreda glave kod djece: Pet simptoma koje ne smijete ignorisati