Zašto ovo nismo znali ranije? Jak signal da je beba gladna, a nije plač

Plač nije jedina stvar na koju treba da reagujete.

Neće beba samo plakanjem javiti da je gladna ili uznemirena. Postoje mnogi suptilni znakovi koje roditelji mogu prepoznati. Bebe vrlo često koriste ručice kako bi pokazale šta osjećaju, pa tako istraživanja pokazuju da one koje su gladne čvrsto stiskaju šake.

„Kad počnete da ih hranite, polako će otpuštati prstiće i potpuno ih otpustiti kad budu siti. Kad su prstići skroz ispruženi, to je znak da je dijete dosta jelo“, otkriva babica Kejt Vejd iz Melburna, koja radi kao edukatorka u fondacijiTiny Hearts. Dodaje da i način na koji se beba oglašava puno govori o tome.

Ako se naglo uznemiri u snu ili počne jako da maše ručicama i nožicama i da glasno guče, također želi da poruči: ‘Gladna sam’. To će pokazati i dok sigurno leži u maminom zagrljaju. Ako glavicu okreće s jedne na drugu stranu, pritom otvarajući usta, znači da je vrijeme za klopicu. Ako te, pak, beba gleda široko raširenih očiju i ručicama poseže za tobom, to znači da je spremna za igru.

A verovatno je najlakše prepoznati kada je vrijeme za spavanje. Beba će se umiriti i početi da zijeva. Ali to nisu i jedini znakovi: ako je umorna, beba će se umiriti, malo namrštiti i saviti leđa u luk, tako da su nožice u vazduhu. Naravno, ne znači da će se kod svake bebe baš uvijek javiti isti znakovi, ali ako malo bolje posmatrate svoju mrvicu, vremenom ćete naučiti jezik tijela kojim vam poručuje kako se osjeća, piše The Sun, a prenosi Miss7mama.

PROČITAJTE  Zašto su bebe rođene u februaru tako posebne