Zašto nastaje jutarnji kašalj i kako ga se riješiti

jutarnji kašalj žena kašlje ruka na ustima

Jutarnji kašalj alarmantan signal tijela o kvarovima u respiratornom sistemu. A šta uzrokuje ovaj simptom i koje mjere treba poduzeti da se to eliminiše?

Sluz se akumulira u respiratornim organima kao rezultat njihovih upala. Kroz kašalj, tijelo se čisti od nakupljenog šlajma i štetnih mikroorganizama. Da biste se efikasno oslobodili stvorene nelagodnosti, važno je pravilno utvrditi uzrok njenog nastanka.

Simptomi

Šta uzrokuje jutarnji kašalj? Najčešće, ovaj kašalj nastaje usljed:

– prehlade: u dišnim organima se nalazi gnoj;

– upala pluća: javlja se suhi kašalj, praćen vlažnim;

– astma: glas postaje promukao, suhi kašalj koji postepeno prelazi u mokar;

– hronični bronhitis: sluz se luči malo po malo, a teško se diše;

– rak pluća: mnogo sputuma, a kašalj postaje hroničan;

– tuberkuloza: sluz izlazi sa krvlju i gnojem.

Drugi uzroci mogu biti: upala nadražene sluznice kao posljedica pušenja ili ulaska stranog tijela, toksičnih materija u respiratorni trakt. U ovu rizičnu grupu spadaju i alergičari, pacijenti sa srčanim tegobama i ljudi izloženi jakom stresu.

Neki pacijenti doživljavaju nakupljanje šlajma ujutro bez kašljanja, kada se osjeti knedla u grlu. Često je ovo pokazatelj prehlade, ali prisustvo bola u grudima može biti simptom upale pluća. Ovakva knedla u grlu, koja ne nestaje za sedmicu, povod je da se hitno obratite ljekaru.

Liječenje

Najvažnija mjera da se otarasite neprijatnog simptoma treba da bude posjeta ljekaru i postavljanje tačne dijagnoze. U zavisnosti od toga, preporučuju se:

• lijekovi koji olakšavaju izlučivanje sluzi – kod prehlade, upale pluća i bronhitisa. Koren sladića ili bijelog sleza, termopsis, majčina dušica, koji su dio njih, imaju odlična ekspektorantna svojstva.

• lijekovi koji djeluju na pluća i ublažavaju grčeve bronhijalnih mišića – kod astme. Olakšati stanje pacijenata biljnih decokcija sa borovim pupoljcima i podbjelom;

PROČITAJTE  Prirodno i efikasno: Za borbu s kašljem trebaju vam samo dvije namirnice

• liječenje u skladu sa stadijem bolesti – za rak pluća;

• hospitalizacija i upotreba lijekova sa hloraminom – za tuberkulozu.

Čak i najpouzdanije tradicionalne metodeneće donijeti željeni rezultat ako su usmjerene na uklanjanje pogrešnog uzroka bolesti. Posebno je opasno odlagati posjetu ljekaru kada trudnica ili dijete kašlje. Blagovremena reakcija će vas spasiti od neprijatnih posljedica i dovesti do brzog oporavka.