Zašto muškarci češće obolijevaju od raka nego žene?

Istraživanja pokazuju da su muškarci izloženiji riziku od većine vrsta raka, čak i kad se izuzmu faktori poput pušenja ili konzumiranja alkohola. Naime, novo istraživanje pokazalo je da muškarci imaju čak 10.8 puta veći rizik od dobivanja raka jednjaka nego žene. Ovi rezultati pokazuju da postoje i drugi faktori ili smanjeni rizik kod žena.

Stope učestalosti većine vrsta raka veće su kod muškaraca nego kod žena, no ta se razlika dosad obično pripisivala njihovim lošim navikama i nezdravom načinu života. Sada je najnovije istraživanje pokazalo da su, čak i nakon što se u obzir uzmu faktori poput pušenja ili konzumiranja alkohola, stope obolijevanja znatno veće kod muškaraca nego žena. Provedena studija sugerira da temeljne spolne razlike igraju mnogo veću ulogu.

“Bili smo vrlo iznenađeni rezultatima i informacijom da su za mnoge vrste raka ovi čimbenici životnog stila imali tako malo značenje”, rekla je za Verywell glavna autorica studije Sarah Jackson, istraživačica Nacionalnog instituta za rak u SAD-u. Ipak, niko nije iznenađen time što razlike između spolova u ovom slučaju postoje. 

Istraživači s Nacionalnog instituta za rak prilikom istraživanja proučavali su podatke o obolijevanju od raka kod muškaraca i žena. Proučavali su ukupno 21 vrstu raka – rak štitnjače, žučnog mjehura, rektuma, bubrega, kardije želuca (područje želuca koje graniči s jednjakom), bilijarnog trakta, anusa, debelog crijeva, bubrega, pluća, kože, jetre, orofarinksa, grkljana, mjehura, želuca, glave i vrata, usta, gušterače i jednjaka. Podaci su uzimani u periodu od 1995. pa sve do 2011. godine. 

Od 171.274 muškarca i 122.826 žena u dobi od 50 do 71 godine koliko ih je bilo uključeno u istraživanje, 17.951 novih karcinoma pojavilo se kod muškaraca, dok se kod žena pojavilo značajno manje – 8742. Autori istraživanja uspjeli su izračunati koliko je veća učestalost specifičnih vrsta raka kod muškaraca. 

  • Adenokarcinom jednjaka: 10.8 puta veći kod muškaraca
  • Karcinom grkljana: 3.5 puta veći kod muškaraca
  • Karcinom kardije želuca: 3.5 puta veći u muškaraca
  • Karcinom mjehura: 3.3 puta veći kod muškaraca
PROČITAJTE  Nemojte čekati da ogladnite da biste jeli, to može imati brojne posljedice

Stope karcinoma jetre, bilijarnog trakta, kože, debelog crijeva, rektuma i pluća bile su također znatno veće kod muškaraca. Jedine vrste karcinoma koje su se pojavljivale češće kod žena jesu karcinom štitnjače te žučnog mjehura.