Zašto kafa izaziva uznemirenost? Razlozi koji vas sprječavaju da uživate u omiljenom napitku

Ukoliko ste jedna od ovih osoba, ovo mogu biti razlozi zbog kojih vam ne prija ispijanje kafa.

Razlozi zbog kojih kafa izaziva uznemirenost

Kako vaše tijelo reaguje na kofein zavisi od brojnih faktora, kao što su koliko pijete, koliko ste osjetljivi, doba dana kada pijete kafu i da li uzimate bilo kakve lijekove.

“Kofein je prirodni stimulans i jedan od njegovih glavnih efekata je da blokira adenozinske receptore, izazivajući povećanje dopamina, noradrenalina i glutamata”, kaže nutricionistkinja Lamorna Holingsvort za Miror.

“U kardiovaskularnom sistemu, ovo povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca kod osobe. U centralnom nervnom sistemu, niže doze kofeina mogu poboljšati motoričku aktivnost i budnost, ali konzumiranje većih doza može da izazovu simptome anksioznosti”, dodala je i nastavila:

“Kafa počinje da utiče na vaše tijelo skoro trenutno, a ti efekti dostižu vrhunac za sat vremena. Kofein ima eliminacije od oko pet sati, što znači da je ovo vreme potrebno vašem tijelu da eliminiše polovinu lijeka”, nastavlja Holingsvort.

“Za neke od nas ideja o kafi poslije večere je siguran način za nemirni noćni san. Ali za druge, dupli espreso je savršen način da završe večernji obrok”.

“Zbog toga često osjećamo da od kofeina ‘drhtimo’, odmah nakon prvog gutljaja, i svjesni smo da se ovako osjećamo nekoliko sati nakon što smo ga popili”.

Postoji niz sličnosti između simptoma anksioznosti i simptoma previše kofeina.

Ubrzan rad srca i osjećaj nemira

Ostali simptomi prevelike količine kofeina uključuju mučninu, vrtoglavicu i nesanicu. Kao što Holingsvort primjećuje, ono što čini previše kofeina za jednu osobu neće biti isto za nekog drugog.

Kako upravljati anksioznošću izazvanom kafom

Jedite uravnotežene obroke

Ograničite konzumaciju kofeina i alkohola

PROČITAJTE  Kafa prije treninga potiče sagorijevanje masti

Vježbajte često – čak i kratka šetnja može biti od pomoći

Duboko udahnite, udahnite i izdahnite polako

Saznajte kako vaša konzumacija kafe utiče na vaše tijelo tako što ćete voditi dnevnik o tome koliko, kada i simptome koje doživljavati

Razmotrite kvalitet i kvantitet sna

Razgovarajte sa prijateljima, porodicom ili medicinskim radnikom

Potpuno pređite na opcije bez kofeina ili izbjegavajte kofein poslije ručka

Da li je moguće piti kafu bez osjećaja anksioznosti?

Kako prenosi Magazin novosti, ako ispijanje kafe izaziva osjećaj anksioznosti, vjerovatno je dobra ideja da potpuno prestanete da je pijete ili barem da je smanjite. Zamjena za kofein biti biljni čaj ukoliko želite da utolite žeđ za toplim napitkom.