Zašto je važno s djecom pričati o prvom seksu: Kada je pravo vrijeme za to?

Prvi seks, polne bolesti, kontracepcija, posjeta ginekologu – razgovor sa djecom o tim temama je za mnoge roditelje i dalje tabu tema. Zašto je to tako i koja to pitanja muče adolescente, objasnila je doktorica Božana Stepanov, specijalistkinja ginekologije i akušerstva, supsepcijalistkinja steriliteta i fertiliteta.

„Infekcije genitalnih ili mokraćnih puteva ne predstavljaju veliki problem u dijagnostici i terapiji dečijeg uzrasta. Međutim, ginekolozi se često susreću s vrlo ozbiljnim problemima, kao što su rani ili zakasneli pubertet, praćen hormonskim disbalansima, poput poremećaja rada štitne žlijezde, nadbubrežnih žlijezda, dijabetesom, koji su često vezani za nepravilnu ishranu, naročito kod izrazito gojazne djece. Zatim tu su bolne menstruacije, kao i ispoljavanje raznih genetskih poremećaja i sindroma, a što zahtjeva vrlo detaljnu dijagnostiku“, objašnjava doktorica Stepanov.

Kada je pravo vrijeme za razgovor?

„Teško je reći koji je to period, pošto se u razgovoru moramo prilagoditi najprije uzrastu djeteta, a zatim interesovanju i znatiželji samog djeteta, eventualnim tegobama u predškolskom uzrastu djeteta, a kasnije u školskom i adolescentnom periodu se mora pristupiti djeci sa temom seksualnosti u vidu redovnih predavanja i radionica sa psiholozima u školama. Naravno, jako je bitno da se ostvari topao i povjerljiv odnos sa roditeljima i da oni budu predvodnici u razgovorima sa djecom na temu seksualnosti“, navodi sagovornica za Zadovoljnu.rs.

Ona dodaje da pravo vrijeme za posjetu ginekologu u dječijem i adolescentnom uzrastu zavisi od fizičkoj tazvoja djeteta i postojanja određenih tegoba sa reproduktivnim i mokraćnim sistemom.

U svakom slučaju, doktorica ističe da je važno da u tom uzrastu mlade djevojke počnu već da dobijaju osnovna znanja o svom reproduktivnom zdravlju.

PROČITAJTE  Doktori objašnjavaju: Zašto dijete po cijeli dan zove mamu?