Zašto je hodanje po pijesku zdravo? Zaboravite na papuče

Svi znaju koliko je plivanje blagotvorno za tijelo, ali postoji još jedna aktivnost na odmoru na kojoj će vam tijelo biti zahvalno – hodanje po pijesku.

Trening za nekoliko mišićnih grupa
Pošto je hodanje po pijesku neobično opterećenje za tijelo (osim ako, naravno, ne živite pored mora i radite to svaki dan), ono uključuje nekoliko grupa mišića ođednom. A ovo nisu samo stopala, gležnjevi i listovi, već i zadnjica, pa čak i stomak. Spora, ali duga šetnja pješčanom obalom učiniće vaše noge toniranijim i reljefnijim.

Efikasno sagorijevanje kalorija
Prema istraživanjima, hodanje po mekoj, neravnoj površini može sagorjeti jedan i po do dva puta više kalorija nego hodanje po ravnoj površini – trotoaru, asfaltu ili traci za trčanje. To je zbog činjenice da tijelo uključuje više mišića u rad. Dakle, nakon svega pojedenog za doručak, idite na jednosatnu šetnju duž obale – i gastronomski užici se neće odraziti na figuru.

Dobro raspoloženje
Dokazano je da hodanje po pijesku podstiče proizvodnju endorfina – hormona sreće. On ne samo da popravljaju raspoloženje i čini nas srećnim, već služi i kao odlična prevencija depresivnih stanja.

Prirodni spa tretmani
Pijesak je odličan prirodni piling. Kontakt stopala i pijeska podstiče cirkulaciju krvi i cirkulaciju limfe, a ovo je odlična prevencija edema, vaskularnih bolesti i proširenih vena. Osim toga, udišući morski vazduh, ispunićemo tijelo jodom koji je neophodan za ujednačenu i blistavu kožu.

Smanjenje stresa
U tjelesno orijentisanoj terapiji postoji koncept “uzemljenja” – ovo je kontakt tijela sa zemljom (u ovom slučaju sa pijeskom). „Uzemljenje“ vam omogućava da popunite rezerve energije, smanjite nivo stresa, stimulišete imuni sistem, pa čak i poboljšate kvalitet sna.

PROČITAJTE  Koje se povrće kuha, a koje jede sirovo za više vitamina