Zašto hrčemo i kako spriječiti hrkanje?

Položaj u kojem spavate može da utječe na sve, od daha do držanja tijela, pa čak i na kvalitet sna. Jedan od glavnih ciljeva kada legnete noću trebao bi biti održavanje pravilnog držanja vrata, ali ljudima koji hrču je ublažavanje hrkanja veliki prioritet. Ipak, postoji položaj koji treba da izbjegavate ako imate ovaj problem.

Prema stručnjacima, spavanje na leđima uvijek uzrokuje hrkanje. Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na donjem dijelu grla i stvaraju vibracije.

Ako primijetite da hrčete dok ste na leđima, najbolje je da ostanete da ležite na boku koliko god možete. Najbolje bi bilo izbjegavati spavanje na stomaku, to ne mora da proizvodi hrkanje, ali je vrlo neugodno za vrat.

Postoji stari trik koji uključuje pričvršćivanje teniskih loptica na donjem dijelu pidžame kako bi spriječili da se okrenete na leđa. Postoje čak i uređaji za spavanje koji vibriraju kad god osjete da ste legli na leđa.

Osim položaja tijela možete sebi pomoći tako što ćete izbjegavati hranu koja uzrokuje upale, kao i izbjegavanje hrane i alkohola prije spavanja, jer ove stvari mogu doprinijeti otežanom disanju.

PROČITAJTE  Promjene koje ćete osjetiti ako prestanete piti energetska pića