Zašto bi češće trebalo da jedete kisele krastavce

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru u ovo doba godine ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto.

Kiseli krastavčići sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

Sve spomenute nutritivne vrijednosti ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše tijelo.

  1. Snažan su antioksidans – štite tjelo od slobodnih radikala – nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.
  2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.
  3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da se filtriraju toksini iz organizma.
  4. Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarnja rana na zidu želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavčići štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
  5. Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavčići stabiliziraju nivo hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koje prenose kiseonik. Kiselost krastavčića pomaže i u kontroli dijabetesa.
PROČITAJTE  Zdrave alternative popularnim namirnicama: Šta jesti umjesto tjestenine, hamburgera ili sladoleda