Začin koji sprječava nadutost – samo par grama je dovoljno da vas riješi stomačnih problema

Ova ljekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4.000 godina. Ima brojna ljekovita svojstva, pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lijek. U pitanju je kumin.

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni dio indijskih karija i brojnih drugih međunarodnih jela.

Tačnije, u kulinarstvu se koriste sjemenke kumina koje imaju pikantan sladak ukus sa tragovima gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umjerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela sa pasuljem i leblebijom. Glavni razlog? Sprečava nadutost i gasove izazvane konzumacijom ovih mahunarki. Veče prije termičke obrade treba potopiti pasulj, a potom dodati malo kumina kod kuvanja.

Ako imate problema s nadutošću i gasovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata sjemenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju sa ljekarom.

Neka istraživanja su pokazala da sjemenke kumina stabilizuju crijevnu floru i mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečavaju rast loših, i podstiču rast dobrih bakterija.

Kako navodi B92, kumin se na tržištu može naći u specijalizovanim prodavnicama začina ili zdrave hrane u obliku sjemenki ili praha.

PROČITAJTE  Mirisna, ljekovita, osvježavajuća: Upoznajte sve zdravstvene benefite zove

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime