Za sadašnje i bivše pušače: Sok od tri biljke će očistiti pluća

Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerovatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili neće vam biti potrebno čudo, već čudesni napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljke, đumbira, luka i kurkume.

Đumbir

Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisanju suvišne sluzi u plućima.

Luk

Luk, kao i bijeli luk, ima antikancerogena svojstva, a odličan je saborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je efikasan u sprečavanju raznih bolesti respiratornog sistema.

Da biste pročistili pluća ne treba vam čudo, već čudesni napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.

Kurkuma

Kurkuma ili indijski šafran prepun je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega-3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva, pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

400 grama luka

1 litar vode

400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)

2 kašike kurkume

korijen đumbira veličine palca

Priprema:

Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.

Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkumu i smanjite vatru na laganu temperaturu.

Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji zapola. Zatim je procijedite i sipajte u teglu. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider i tu držite svo vrijeme.

Uzmite dvije kašike eliksira ujutro na prazan stomak i uvečer dva sata nakon obroka.

PROČITAJTE  Namirnice koje "čiste" pluća i olakšavaju disanje, bolje djeluju od antibiotika