Vrijeme je za suho voće: Koliko je zapravo zdravo

Voće i povrće su važan dio ishrane, nekome je ovo rutina, a nekome je pak neophodan trud kako bi ove namirnice uključili u ishranu.

Suho voće bi ovdhe moglo da pomogne. Slatko je i može neobavezno da se gricka u brojnim situacijama.

Da li je suho voće zdravo? Odgovor je da. Bolje jesti voće u bilo kom obliku nego ga ne konzumirati. Također, pošto se sušeno voće kondenzuje po težini, ono osigurava oko 3,5 puta više vlakana i hranljivih materija, objašnjava doktor Shapiro za Real Simple.

Suho voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata, posebno polifenola.

Koji su nedostaci konzumiranja suhog voća? Budući da je suho voće koncentrisano (voda je uklonjena), dolazi u malim, gustim pakovanjima koja su veoma bogata šećerom i kalorijama. Pa bi ipak trebalo da pripazimo na količinu jer može da dovede do povećanog unosa šećera i kalorija.

Ističe se da je najvažniji korak pri kupovini čitanje etiketa hranljivih sastojaka i spiskova ostalih sastojaka, jer mnogo suhog voća sadrži dodane šećere u obliku sokova, sirupa ili čak kristalizovanog šećera.

Preporučujem da se obroci ograniče na jednu porciju, isjeckate veće komade sušenog voća i pomiješate sa orašastim plodovima, preporučuje Shapiro.

PROČITAJTE  Ne dopuštajte ljudima da vas uvlače u svoje životne oluje