Vrijeme je za sadnju: 7 savjeta za uzgoj paradajza na balkonu ili u vrtu

Paradajz je sigurno omiljeno povrće mnogih i dobra stvar je što se nekoliko stabljika može posaditi i u saksijama na balkonu i terasi, pa tako možete ovu super salatu imati uvijek svježu na dohvat ruke…

Mnogi koji su se već sadili paradajz znaju koliko je bitno slijediti određena pravila da bi imali sočne i bujne plodove.

Sadnja

Paradajz posadite u lončanice, lijehe ili plastične saće i to kada sadnica dobije pet-šest listova.  Za razliku od mnogih drugih biljaka, paradajz sadite duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri vani. Odaberite sunčano svjetlo jer ona treba barem šest sati svjetla i topline. Jedino na šta morate pripaziti je dovoljan razmak između samih lončanica ili tegli. Ako ih pregusto sadite i postavite, nećete osigurati dobru cirkulaciju zraka.

Odaberite prikladnu vrstu zemlje

Nemojte koristiti klasičnu vrtnu zemlju za uzgoj paradajza. Tlo mora biti rahlo, plodno, dobro drenirano, neutralno ili čak blago kiselo. Izbjegavajte tlo s većim udjelom gline jer će to ugušiti korijen.

Pažljivo sa zalijevanjem

Paradajz se svrstava u usjeve sa srednjim zahtjevima za vodom. Zalijevajte je redovno, ali umjereno. Uvijek prvo opipom ustanovite do koje je mjere tlo vlažno ili suho prije nego što započnete sa zalijevanjem. Također, izbjegavajte zalijevanje cijele biljke i  ploda kako biste smanjili mogućnost gljivica.

Dajte potporu stabljici

Kako veliki i bogati plodovi mogu predstavljati teret za biljku, morate joj dati potporu u obliku kolca, ljestvi ili kaveza.

Ne zaboravite na kalij

Dok raste, paradajz treba veće količine kalija. Ako se dogodi da  plod bude zelene boje prema peteljci, to je najzorniji znak kako je u tlu premalo ovog minerala. Unosite ga u većim količinama.

PROČITAJTE  Uz ispiranje, četkicu za zube važno je dubinski očistiti: Stručnjaci savjetuju kako

Kakvo gnojivo odabrati?

Ako imate malo plodova ili oni nisu veliki i sočni, vjerovatno paradajz dobija premalo fosfora, a previše dušika. Potrebno je tlo osvježiti gnojivom koje ima više fosfora nego dušika.

Redovito obrezujte

Tokom rasta važno je pažljivo obrezivati privržke, kako ne bi crpili svu vodu biljci.