Vrijeme je da probudite “uspavani” metabolizam

Svima nam je dobro poznat trenutak u kojem nakon određene cifre na vagi, više ne možemo smršati ni gram, a čak i da nam pođe za rukom, to je dug i iscrpljujuć proces. Krivac za ovaj “problem” svakako je naš metabolizam, koji diktira kako će naše tijelo reagovati na trenutni režim ishrane ili trening koji aktivno primjenjujemo.

Nije fraza da genetika ima ulogu u tome kako naš metabolizam funkcioniše, ali prije svega njegov rad uslovljen je našim životnim stilom. Do lošeg rada metabolizma može doći iz više razloga, a jedan od njih, svakako je i učestalost dijeta. Za sve je kriva najveća moderna zabluda kada je ishrana u pitanju, a riječ je o drastičnoj restrikciji u ishrani, odnosno izgladnjivanju. Uz to, životni stil koji podrazumijeva višesatno sjedenje drugi je po redu važan faktor, koji utiče na usporen rad našeg metabolizma.

Kako biste ovo promijenili, najbolje je da se okrenete jednostavnim metodama ubrzavanja metabolizma, na kome će vam organizam biti neizmjerno zahvalan. Osnovni preduslov za ubrzavanje metabolizma je redovan doručak, kao najvažniji obrok u toku dana. Potrudite se da kroz doručak unesete veću količinu proteina i ne zaboravite da pijete dosta vode. Kada je ručak u pitanju, metabolizam će najbolje pokrenuti zdravi obroci, spremljeni na pari. Idealna kombinacija su sezonsko povrće, piletina i zdrave žitarice. Što se večere tiče, možete se nadovezati na ručak, ali je veoma bitno da ne jedete u kasnim večernjim satima.

Uz prilagođenu ishranu, ne smijete zanemariti fizičku aktivnost, ako želite da iznova pokrenete uspavani metabolizam. Kada ponovo pokrenete rad vašeg metabolizma, osim što ćete uspješno voditi borbu sa viškom kilograma, osjećat ćete se mnogo energičnije i zdravije!

PROČITAJTE  Čini čuda: Ovo je jedan od najjačih antibiotika iz prirode