Volite plodove mora? Zanimljivo je kako utječu na bubrege

plodove mora na tanjiru na plavojpodlozi

Ako su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerovatno ste izloženi manjem riziku od razvoja hroničnih problema s bubrezima. Pokazala je to nova studija. Možda biste trebali razmisliti o tome da u prehranu uključite plodove mora.

Konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može se povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja hroničnih bolesti bubrega. Također, uočena je veza sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu The British Medical Journal. Ukazuju i na to da omega- 3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Omega-3 masne kiseline

Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Univerziteta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu trebali uključiti plodove mora.

Naučnici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.

Proučili su informacije o 25.570 učesnika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija. Tokom otprilike 11 godina praćenja njihovog zdravstvenog stanja u njih 4.944 ili oko 19 posto razvila hronična bolest bubrega.

Biljno porijeklo

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja hronične bubrežne bolesti u grupi ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA). Poredili su ih s onima koji su ih konzumirali najmanje. Zanimljivo je, kažu istraživači da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla i bolesti bubrega. One se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću.

“Viši nivo n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora naučnici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti. Ipak, takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla”, napisali su autori.

PROČITAJTE  Istraživanje trajalo 30 godina: Ova namirnica može produžiti život