Volite odspavati nakon što jedete? Nekoliko je razloga da to prestanete raditi

Nakon dobrog ručka ili večere najbolji je osjećaj malo odspavati, ali stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da to nije najpametnija odluka.

Osim što se kasnije teško razbudite i funkcionirate, može se pojaviti žgaravica, ali i noćne more.

Proučite simptome jer možda ste neke od njih već osjetili, ali zanemarili.

Žgaravica

Kada se hrana probavlja u želucu stvaraju se kiseline, a kako bi olakšali cijeli proces trebali bi se kretati jer tako ‘tjeramo’ tekućinu prema dolje. U suprotnom, kada legnete, kiselina se kreće kroz želudac i može doći u kontakt s osjetljivim gornjim dijelovima probavnog sistema, pogotovo ako je oslabio prsten koji razdvaja želudac i cijev jednjaka.

To može dovesti do žgaravice, bolnog osjećaja pečenja u prsima ili grlu.

Loš san i noćne more

Pokretanje metabolizma dovodi do toga da mozak postaje aktivniji, pa se u početku možete mučiti s pokušavanjem da zaspite. Kada se to dogodi, ulazite u REM fazu kada se najviše sanja. Snovi bi vam se mogli činiti stvarnima, a nerijetko se javljaju i noćne more.

Debljanje

Odlaskom na spavanje odmah nakon jela nećete potrošiti ništa kalorija što ste unijeli, a samim time se možete lako udebljati. Iako osjećate u tom trenutku potrebu da odspavate, radije ostanite budni i prošetajte.

Da biste spriječili da se pojave bilo kakvi problemi, bili bi dobro da se sav sadržaj vašeg želuca preseli u tanko crijevo prije nego što odrijemate ili legnete na spavanje. Nutricionisti kažu da se to događa otprilike 3 sata nakon obroka, prenosi Bright Side.

PROČITAJTE  Idealne namirnice za kasne noćne obroke