Volite li blitvu? 7 je dobrih razloga zašto je dobro jesti

Sadrži vitamine B, C i beta karoten te minerale magnezij, željezo, kalij,kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima. Ako niste do sada voljeli blitvu, evo razloga da je uključite u prehranu.

Zdravlje oči


Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin – “vitamini za oči”. Djeluje povoljno na oko, te sprečavaju makularnu degeneraciju, odnosno žutu pjegu, glaukoma te sličnih poremećaja vida. Također, lutein je dobar u očuvanju od UV, to jest sunčevih zraka.

Čuva kosti

Sadrži velike količine vitamina K, magnezija i kalcija, a ti spojevi čuvaju i jačaju kosti te se brinu za pravilan rast. Vitamin K1 u crijevima se pretvara u vitamin K2 koji potiče proizvodnju osteokalcina, a taj je spoj važan jer jer usmjerava kalcij direktno prema kostima.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Za dijebetes se uvijek preporučuje zeleno lisnato povrće, a što je bolje od blitve koja sadrži flavonoid poznat kao siringična kiselina koja pomaže regulirati nivo šećera u krvi. Zato je blitva odlična za sve ljude, a pogotovo one koji već boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa.

Pomaže u prevenciji raka


Blitva je bogata antioksidansima, pa sprečva slobodne radikale da se šire jednako kao i ćelije raka. Također, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri spojevi u prevenciji raka, pogotovo raka debeloga crijeva.

Zdravlje mozga


Radite cijeli dan posao koji od vas zahtijeva psihičku koncetraciju, a jedino što jedete je procesuirana i teška hrana. Nije ni čudo da se osjećate loše. Pokušajte češće jesti blitvu, bogata je vitaminom K i kalijem koji pomažu kognitivnom razvoju i očuvanju.

Zdravlje srca

Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu ublažiti upale i ubrzavaju proces oporavka. Također, antioksidansi mogu pomoći i smanjiti krvni pritisak, olakšati pritisak na srce i krvne žile. Minerali poput magnezija, kalija i kalcija pomažu u organizmu u otpuštanju natrija te se tako šire krvne žile i olakšava protok krvi.

PROČITAJTE  Novi internet gastro hit: Jaja s pesto sosom (RECEPT)

Pomaže u mršavljenju

Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugjikohidrata pa tako imate duži osjećaj sitosti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka tražiti grickalice

Pripremite savršen obrok od blitve:

Sastojci:

250 g krompira

200 g blitve

2 kašičice maslinovog ulja

so

limunov sok

Priprema:

Krompir oguliti, narezati na kriške i staviti ga kuhati u slanu vodu.

U međuvremenu oprati blitvu i staviti kuhati s krumpirom kad je krompir pri kraju kuhanja.

Kad su kompir i blitva kuhani, treba ocijediti vodu, ali ne svu.

Dodati dvije kašike maslinovog ulja i sve promiješati.

Pripremljeno jelo pokapajte s nekoliko kapi limunovog soka.