Volite dokumentarce o prirodi? Psiholozi nude objašnjenje zašto je to sjajno za vas

Ako vam treba poticaj za gledanje televizije – ili barem dokumentaraca o prirodi i životinjama, sada ga imate. Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Psychology of Environmental je pokazalo kako gledanje visokokvalitetnih programa o prirodi može podići raspoloženje, smanjiti negativne emocije, pa čak i pomoći u ublažavanju vrste dosade povezane s negativnim emocijama oko Covid 19 pandemije.

Studija ide čak korak dalje, pokazujući da bi doživljavanje takvog sadržaja u virtualnoj stvarnosti (VR) moglo imati veće koristi, čineći nas povezanijima s prirodom, onako kako je čovjek nekoć kroz svoju historiju i bio.

Psiholozi su utvrdili kako su mjere opreza od zaraze novim koronavirusom izazvale mnoštvo psihičkih posljedica među ljudima, a sadržaj koji ljudi konzumiraju preko medija na to ima velik utjecaj. U eksperimentima provedenim na ispitanicima, dokazali su kako prirodni dokumentarci bolje djeluju na ljudsko blagostanje od bilo kojeg drugog sadržaja, uključujući informativni, dramski te zabavni, prenosi IFL Science.

– Naši rezultati pokazuju da jednostavno gledanje prirode na TV-u može pomoći ljudima podići raspoloženje i suzbiti dosadu – rekao je vodeći istraživač Nicky Yeo.

Studija je obuhvatila nekoliko isječaka iz serije Blue Planet II, uključujući neviđene snimke od 360 stepeni, a kratki ulazak u arhive ovih prirodoslovnih divova služi kao anegdotski dokaz njihovog terapijskog potencijala

Istraživači su surađivali sa svjetski poznatom Prirodoslovnom jedinicom BBC-a, koja je producirala neke od najboljih i nagrađivanih dokumentarnih filmova te tematike.

PROČITAJTE  10 znakova da imate mentalitet žrtve. Šta učiniti?