Vodootporne maskare, tečni karmini i puderi sadrže veliki broj kancerogenih hemikalija

Istraživanje kozmetičkih proizvoda u SAD-u i Kanadi pokazalo je da većina vodootpornih maskara, tečnih karmina i pudera ima veliki broj PFAS hemikalija koje uzrokuju rak. Ova opasnost nije bila jasno naznačena ni na jednom proizvodu.

Istraživači su testirali 231 proizvod u prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Polovina njih imala je visok nivo fluora, pomoću kojeg istraživači utvrđuju prisustvo toksičnih hemikalija zvanih PFAS. Pomenute hemikalije sporo se razgrađuju u okolini i tijelu.

“Budući da se ne razgrađuju, mogu se nakupiti u vodi i hrani, ostati u našim tijelima i prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme”, rekao je Thomas Bruton, autor istraživanja i naučnik na Green Science Policy Institutu. Istraživanje je objavljeno na stranici ESTL.

Dva najrizičnija tipa PFAS-a (PFOA i PFOS) naročito su povezana s rizikom od nekih vrsta karcinoma, malom porođajnom težinom i problemima sa štitnjačom i imunološkim sistemom. Odabrano je 29 proizvoda s visokim nivoom fluora i utvrđeno je da svi sadrže najmanje četiri zabrinjavajuća tipa PFAS-a.

Budući da ljudi ne mogu učiniti mnogo kako bi izbjegli korištenje neoznačenih hemikalija, autori istraživanja pozvali su vladajuće strukture da što brže reaguju.

PROČITAJTE  Ovo je najopasniji kozmetički proizvod koji dokazano izaziva rak