Voda s hlorofilom novi TikTok hit, a da li je toliko zdrava?

Voda sa hlorofilom je u wellness krugovima popularna od 2016. godine, kada su poznate ličnosti počele da je preporučuju, zbog njenih navodnih benefita za ljepotu i zdravlje.

Zahvaljujući TikTokerima sada se ponovo našla na vrhuncu popularnosti. Neki koji su je probali tvrde da ona pomaže u uklanjanju akni i upala na koži, umanjenju neprijatnih tjelesnih mirisa, te da potpomaže pri varenju. Nas je interesovalo da li je ova voda zaista toliko moćan saveznik zdravlja – kako tvrde na TikToku?

Koliko je zdrava?

Prvo i najvažnije: Još ne postoji dovoljno naučnih istraživanja koja bi mogla da potvrde gore navedene tvrdnje!

Ali, hajde da ipak krenemo redom.

Kako bismo bolje objasnili djelotvornost tečnog hlorofila, potrebno je da se pozabavimo hlorofilinom. U pitanju je polusintetička forma hlorofila koja se nalazi u tečnom hlorofilu. On je različit od verzije koju ćemo pronaći u biljkama, upozoravaju stručnjaci. Radi se o formi hlorofila koja može da se rastvori u vodi.

Na TikToku se, na primjer, ne pominje da ispijanje vode sa hlorofilom može da izazove dijareju ili stolicu zelene boje, a kod nekih ljudi javili su se i grčevi u stomaku.

Kada se savjetuje oprez?

Kao što smo pomenuli, ova tema još nije dobro istražena, te naučnici ne znaju kakav tačno efekat ovaj napitak ima po zdravlje. Ali, ne želimo da zvučimo ni potpuno negativno, jer postoje istraživanja koja su pokazala da hlorofil voda može da poboljša izgled kože, ali kod osoba koje su konzumirale 300 ml tri mjeseca, ne više.

Takođe, ne postoje podaci o tome da li je voda sa hlorofilom preporučljiva za trudnice i dojilje niti može li se hlorofil voda kombinovati s određenim lijekovima.

PROČITAJTE  Medicinska dijeta topi salo: Za 15 dana gubite i do 15 kilograma

S obzirom na to da ovaj wellness trend trenutno najveći hype ima na društvenim mrežama, pozivamo vas da pogledate TikTok video nutricionistkinje Steph Grass.

Njen zaključak: Voda sa hlorofilom nipošto ne može zamijeniti lisnato zeleno povrće u ishrani! Imajte to u vidu ako odlučite da isprobate ovaj trend.