Vitamini za djecu: Kako prepoznati koji im nedostaju?

Djeca dok rastu trebaju optimalan unos vitamina i minerala kako bi bili zdravi i pravilno se razvijali. Nerijetko naiđemo na reklame za određene dječje vitamine i suplemente u prehrani zbog kojih bi mališani trebali biti jači i otporniji. 

Međutim, je li takav unos vitamina pametan izbor za djecu?

Što i koliko djeca trebaju?

Stručnjaci tvrde da je djeci potrebno između 1000 i 1400 kalorija svaki dan. U dobi između devet i 13 godina, djeca trebaju od 1400 do 2600 kalorija dnevno, ali to ovisi o tome koliko su fizički aktivna. 

Uz kalorije, bitan je optimalan unos vitamina i minerala. Tablica prikazuje koliko bi dijete trebalo dobiti određenog nutrijenta s obzirom na dob, a prenosi ju Healthline. 

vitamini_za_djecu_prtScr.png - undefined

Djeca imaju jednake potrebe za nutrijentima kao odrasli, ali u manjim količinama. Dok rastu, ključno je da unose dovoljno kalcija i vitamina D za jake i zdrave kosti. Željezo, jod, cink te vitamini A, B12 i D su krucijalni za pravilan razvoj mozga u ranim godinama. 

No, u pravilu, mališani ne trebaju unositi te nutrijente kroz suplemente. Ona djeca koja imaju pravilnu i uravnoteženu prehranu, ne moraju posezati za tabletama ili sirupima. 

Zdravstvene institucije preporučaju da dijete jede raznoliko voće i povrće, žitarice i proteine. Ipak, postoje iznimke. 

Grupe koje bi trebale posebno obratiti pažnju na nos nutrijenata su: 

  • djeca na veganskoj prehrani
  • djeca koja zbog zdravstvenih stanja ne apsorbiraju dovoljno nutrijenata
  • djeca koja su prošla operacije vezane uz probavni sistem
PROČITAJTE  Lubenica čuva zdravlje očiju, mišića i kostiju, jača imunitet