Višak probiotika sakuplja bakterije u crijevima

Godinama već spominju se prednosti probiotika. Od toga da drže bakterije u crijevima u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja sistema za varenje.  

Novi dokazi, međutim, pokazuju da previše probiotika može prouzročiti prilično neprijatne simptome. Upotreba probiotika može rezultirati značajnim nakupljanjem bakterija u tankom crijevu, što može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti, bolova u želucu. 

Zbunjenost i dekoncentracija

U objavljenoj studiji u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata, njih 22 su prijavili probleme poput zbunjenosti i poteškoća povezanih sa koncentracijom, kao i nadimanje. Treba napomenuti da su svi učesnici uzimali probiotike.– Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crijevu pacijenata, ali i visok nivo D-mliječne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane – rekao je direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji Satiš Rao. 

  • Bilje pojedite jogurt ili crnu čokoladuFOTO: ILUSTRACIJA

Poznato je da je D-mliječna kiselina privremeno toksična za ćelije mozga. Istraživači su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mliječne kiseline u krvi od normalne.Neki su rekli da im je dezorijentacija i gubitak kognitivne sposobnosti, koja je trajala od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bila toliko ozbiljna da su morali napustiti posao. 

Prema izveštaju objavljenom u časopisu “Clinical and Translational Gastroenterology” ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, izazvanog visokim nivoom D-mliječne kiseline u crijevima i upotrebom probiotika.

Neselektivna upotreba

Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama, poput pomaganja pacijentu da obnovi bakterije u crijevima nakon uzimanja antibiotika, istraživači su savjetovali oprez i bili protiv njegove prekomjerne i neselektivne upotrebe.- Probiotike treba tretirati kao lijek, a ne kao dodatak ishrani – kaže dr. Rao. 

PROČITAJTE  Zdravi smoothie sa jabukama za dozu energije svakog dana

Doktor napominje da bi također bilo dobro koristiti namirnice koje djeluju kao probiotici – crnu čokoladu, jogurt, kiseli kupus i naročito kefir.