Veliki korak u imunoterapiji: Nova vakcina mogla bi biti nova paradigma u liječenju raka

veliki korak u imunoterapiji doktorica sa maskom istražuje na mikroskopu

Kombinacija eksperimentalne vakcine protiv melanoma biotehnološke kompanije Moderna i imunoterapije Keytruda farmaceutskog diva Merck & Co smanjila je rizik od ponovne pojave melanoma ili smrti za 44 posto u poređenju s primjenom Keytrude. Objavio je to Reuters pozivajući se na objavu spomenutih kompanija. To je veliki korak u imunoterapiji.

Rezultati kliničke studije u koju je bilo uključeno 157 dobrovoljaca statistički su značajni. Još nisu prošli recenziju neovisnih stručnjaka. Studija je prvo randomizirano ispitivanje koje pokazuje da bi kombinacija tehnologije mRNA vakcine s lijekom koji pojačava imunološki odgovor pružila bolje rezultate pacijentima koji boluju od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Biopsija tumora

“Ovo je golemi korak naprijed u imunoterapiji”, rekao je Eliav Barr, Merckov voditelj globalnog kliničkog razvoja. Paul Burton, glavni medicinski direktor Moderne, rekao je da kombinacija mRNA vakcine i Keytrude “ima kapacitet da bude nova paradigma u liječenju raka”.

Kompanija Moderna još je prije nekoliko godina počela s primjenom mRNA tehnologije u borbi protiv tumora. No, kada je počela pandemija koronavirusa, Moderna je mRNA tehnologiju uspješno iskoristila za razvoj vakcina protiv covida-19. No, razvoj vakcina protiv covida usporio je rad na vakcinama protiv raka.

Naime, Moderna izrađuje svoju vakcinu na složen način jer je injekcija jedinstvena za svakog pacijenta. Počinje se s biopsijom tumora pacijenta. Zatim se analizira uzorak tumora i identificiraju mutacije u ćelijama raka poznate kao neoepitopi. Moderna odabire do 34 neoepitopa za koje vjeruje da bi izazvali najjači imunološki odgovor pacijenta i ugrađuje njihov genetski kod u vakcinu.

Nakon što se ubrizga u pacijenta, vakcina daje upute pacijentovim ćelijama da stvaraju neoepitope što pokreće imunološki odgovor koji može bolje ciljati i uništiti ćelije raka. U Moderni i Mercku smatraju kako imunološki odgovor stvoren mRNA vakcinom nadopunjuje učinak Keytrude. Ona djeluje tako da otpušta “kočnice” imunološkog sistema tijela u borbi protiv tumora. Između biopsije i prve injekcije vakcine protiv raka potrebno je oko četiri do osam sedmica.

PROČITAJTE  Koliko vremena treba proći od zaraze koronavirusom do vakcinacije

Personalizirane doze

Kako navodi Wall Street Journal, dosad su male kliničke studije personalizirane vakcine protiv raka kod pacijenata s različitim tipovima tumora pokazale obećavajuće rezultate. Prije tri godine Moderna i Merck započeli su drugu fazu ispitivanja personalizirane vakcine protiv raka u kombinaciji s Keytrudom. Radili su sa pacijentima čiji je melanom uklonjen hirurškim zahvatom. Ipak, smatralo se da su pod visokim rizikom od recidiva raka. Nakon operacija, neki su pacijenti primili do devet doza personalizirane vakcine protiv raka (svake tri sedmice). Također, primali su i Keytrudu svake tri sedmice do 18 ciklusa. Drugi su pacijenti primali samo Keytrudu koja je, među ostalim, odobrena za postoperativno liječenje pacijenata s melanomom.

Moderna i Merck iduće godine planiraju provesti veću studiju kako bi potvrdile sigurnost i učinkovitost kombinacije mRNA vakcine protiv raka i Keytrude. Pozitivni rezultati te studije mogli bi otvoriti put potencijalnom odobrenju Modernine eksperimentalne vakcine protiv raka. Kompanije također planiraju testirati kombinaciju na drugim vrstama raka.

“Ne želimo gubiti vrijeme. S obzirom na to da su podaci tako jaki, za mene je ovo poput trenutka kad smo odlučili razviti vakcinu protiv covida”, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel. Kazao je kako je to veliki korak u imunoterapiji.