Veliki broj plastičnih proizvoda sadrži štetni ftalat

Gotovo trećina testiranih proizvoda od plastike na tržištu Srbije sadrži povećanu količinu ftalata koji spadaju u štetne materije, saopštili su organizacije Alternativa za bezbjednije hemikalije (AlHem) iz Srbije i Arnika iz Češke.

Dodaje se da su ltaliji pronađeni u 10 od 36 testiranih proizvoda u koncentraciji većoj od 0,1 odsto, što je gornja dozvoljena granica u Evropskoj uniji.

Radi se o supstanci koja se dodaje proizvodima od polivinilhlorida (PVC) kako bi postali meki i manje lomljivi, objašnjava AlHem.

Ova materija pronađena je u proizvodima kao što su školske torbe, ranci, kabanice, dječje papuče, neseseri, vještačka koža, PVC cerade, PVC tapete i patosnice za automobile, precizira se u saopštenju.

Navodi se da ovi proizvodi potiču od domaćih i evroposkih proizvođača i da se prodaju u prodavnicama poznatih trgovaca.

“Zabrinjavajuće je da su ftalati pronađeni u proizvodima uglavnom namijenjenim djeci i mladima”, ocjenila je Valentina Mart iz AlHema.

Ona dodaje kako je infomacija o povećanoj koncentraciji ove materije poslata proizvođačima i trgovcima, ali da niko od njih nije odgovorio.

“Ukazivanjem na postojanje štetnih ftalata u proizvodima za svakodnevnu upotrebu i pritiskom potrošača na trgovce i proizvođače da dobiju ovu informaciju treba da se izvrši pritisak na kompanije kako bi zamijenile ove hemikalije bezbednijim alternativnim materijama”, smatra Karolina Brabcova iz češke organizacije Arnika.

“S ciljem da potrošače u Srbiji motivišemo da se informišu o proizvodima koje kupuju poikrenuli smo kampanju ‘Kupuj šta želiš bez supstanci koje ne želiš'”, saopštio je AlHem.

Ta organizacija je pozvala potrošače da koriste njenu aplikaciju Scan4Chem preko koje mogu da dobiju informaciju o hemijskom sastavu pojedinih proizvoda.

PROČITAJTE  Nuspojave bijelog luka