Velike vrućine utječu i na zube i uzrokuju preosjetljivost: Evo kako to možete spriječiti


Ljeti, da bismo zaštitili kožu od štetnog sunčevog zračenja, redovno nanosimo kreme sa SPF zaštitom, nosimo šešire i sunčane naočare; ali pripremate li i usta za visoke temperature?

Ortodont dr Khaled Kasem otkrio je, naime, da kad se duže vremena izlažemo jakom ljetnom suncu, možemo lako početi patiti od preosjetljivosti zuba.

“Preosjetljivost zuba je uobičajena, posebno ljeti kada pijemo ledenija pića i češće jedemo sladoled”, rekao je.

“Naime kako se s godišnjim dobima mijenja i temperatura, zaštitna caklina na zubima se različitom brzinom širi i skuplja. ostavljajući dentin (zubnu kost ispod cakline koja prekriva spoljašnju stranu zuba) izloženim, a to uzrokuje preosjetljivost zuba”.

Ipak, stomatolog dodaje i da postoje i načini da se spriječi velika osjetljivost; npr. da umjesto ledenih pijemo pića sobne temperature…

“Osim preosjetljivosti, treba spriječiti i dehidraciju jer ona može uzrokovati usporavanje proizvodnje sline koja je ključna za ispiranje bakterija i čestica hrane i pića iz usta; inače se one zalijepe za zubno meso i povećava se rizik od razvoja karijesa”, kaže stomatolog i savjetuje pijenje najmanje dva litra vode dnevno.

Takođe, napominje i da mnogi imaju naviku žvakati led, a to ne preporučuje ma koliko se primamljivo činilo.

“Žvakanje tvrdih tvari poput leda može učiniti zube osjetljivima, pa se lakše okrznu i pucaju”, rekao je.

“Zapamtite da su zubi s vama do kraja života i da ne želite, samo za pet minuta olakšanja, rizikovati veće stomatološke probleme”, piše Mirror, prenosi Večernji.hr

PROČITAJTE  Pet načina da ublažite kihanje: Jedan vitamin može da bude od posebne koristi