Većina pogrešno radi: Evo kako se pravilno peru i suše jorgani

Posteljinu treba oprati barem jednom sedmično i to na višim temperaturama kako bi se ubile sve bakterije koje mogu ugroziti zdravlje. Madrace je potrebno očistiti svakih šest mjeseci, a to je vjerovatno ono što rijetko ko zaista i radi. A koliko često je potrebno prati jorgan?

„Baš poput plahti i jastuka, i prekrivači sadrže alergene poput grinja, kao i znoj, mrtve ćelije kože, tjelesna ulja i ostatke kućnih ljubimaca. Redovno pranje prekrivača uklanja ovu nakupinu kao i neželjene mirise“, kaže Gwen Whiting, suosnivačica firme The Laundress za Well&Good.

Pod redovno pranje, stručnjaci napominju kako to znači da bi jorgane trebali prati svaka tri do četiri mjeseca ako ih koristimo cijelu godinu, a minimalno dva puta godišnje.

Kada je riječ o različitim vrstama prekrivača, razlika se svodi na punjenje. Od perja i vune do svile i sintetike, ono što se nalazi u vašoj posteljini utjecat će na njegovu težinu i osjećaj. No, rutina pranja uglavnom ostaje prilično slična.

Uobičajene greške pri pranju jorgana:

1. Prekomjerno punjenje mašine za veš

„Prekomjerno punjenje mašine za veš može spriječiti da se jorgan potpuno natopi vodom te opere i ispere“, kaže Angela Bell.

Stoga, vodite računa o maksimalnom kapacitetu vaše mašine po težini te kod pranja ne ubacujte ništa osim jorgana – eventualno jednu do dvije teniske loptice pokrivene starim čarapama kako bi spriječili grudanje vlakana. Ovaj trik također vrijedi i za jastuke punjene perjem te i za sušenje, a ne samo pranje.

2. Pogrešna temperatura pranja i program

Stavite jorgan u mašinu. Pročitajte na etiketi s kojom je tkaninom ispunjen. U pravilu jorgani od pamuka ili mikrovlakana možete oprati na 60 stepeni, osim ako na etiketi ne stoji nešto drugo, čega se naravno onda pridržavate.

PROČITAJTE  Vječita misterija – treba li patike prati u mašini za veš?!

Noviji tipovi mašina imaju programe namijenjene pranju jorgana, no ukoliko ga vaša nema, uvijek odaberite nježniji ciklus i manju brzinu centrifuge od oko 400 do 800 okretaja.

3. Dodavanje previše deterdženta

„Oduprite se nagonu da udvostručite deterdžent za pranje rublja“, kaže Bell.

Iako biste mogli doći u napast da dodate više deterdženta za pranje tako velike stvari, normalna doza deterdženta sasvim je dovoljna da se očisti, a što je još važnije – da se on dobro ispere.

3. Nedovoljno sušenje

„Ako se vaša posteljina nakon pranja potpuno ne osuši, može poprimiti pljesniv miris“, kaže Georgia Dixon, također stručnjak za čišćenje iz Grove Collaborative.

Obavezno potpuno osušite prekrivač koristeći najvišu temperaturu koja se preporučuje za vrstu tkanine (ovo biste trebali moći pronaći na deklaraciji s uputama za njegu).

„Kod sušenja u sušilici na polovici ciklusa sušilice uklonite prekrivač i dobro ga protresite kako biste preraspodijelili perje“, savjetuje Boyd.

Ako imate pristup zračnoj sušilici, ovo je još jedna izvrsna opcija da se potpuno osuši. No, ako ste u mogućnosti, pustite da se jorgan u potpunosti ili barem djelomično osuši na suncu.

Sušenjem popluna ili jastuka na suncu riješit ćete se bakterija i grinja, a zimi možete lagano prijeći peglom radi dodatne dezinfekcije.

5. Ako perete na ruke, uzmite si vremena

„Napunite kadu hladnom vodom (toplom za pamuk ili trajnu sintetiku), a zatim dodajte svoju posteljinu i odgovarajući deterdžent“, kaže Whiting.

Rukama miješajte vodu da biste stvorili sapunastu otopinu. Ostavite da se namače do 30 minuta, a zatim uklonite prekrivač, ispraznite vodu, napunite čistom, hladnom vodom i vratite jorgan natrag da uklonite suvišnu pjenu. Ocijedite, pritisnite jorgan uz bok kade da biste uklonili višak vode, a zatim objesite ili položite da se osuši. Budite sigurni da je potpuno suh prije nego što ga stavite na krevetu, jer u suprotnom riskirate rast plijesni iznutra.

PROČITAJTE  Da li je bolje spavati u čarapama ili bez njih?