Važan za hormone štitnjače: Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink

0
226

Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3. Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sistema, diobi ćelija, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala, piše Zadovoljna.hr.

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.

Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku…

  1. Akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
  2. Nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika
  3. Respiratornih i gastrointestinalnih problema
  4. Gubitka apetita
  5. Letargičnosti
  6. Gubitka kose
  7. Sporog zarastanja rana
  8. Ppadanja kose

S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica.

10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

  1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)
  2. Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
  3. Mahunarke (slanutak, leća, grah)
  4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
  5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščići i bademi)
  6. Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)
  7. Jaja
  8. Cjelovite žitarice
  9. Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)
  10. Tamna čokolada

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here